Inom några månader kommer det att vara möjligt att köpa cannabis lagligt i Kanada efter att senaten röstat igenom en ny lag. Foto: TT

Kanada legaliserar cannabis 2018

Uppdaterad
Publicerad

Efter en längre tids spekulation verkar det nu vara klart när Kanada kommer att legalisera cannabis. Enligt uppgifter till det kanadensiska public service-bolaget, CBC, kommer drogen att vara laglig från och med 1 juli 2018.

När Kanadas premiärminister Justin Trudeau tillträdde 2015 var ett av hans mest kontroversiella vallöften att legalisera cannabis.

Trudeau har länge varit tydlig med att han vill förändra landets narkotikapolitik och kort efter att han tillträtt satte han ihop en kommission som skulle ta fram en plan för hur cannabis bör legaliseras och regleras.

Mer pengar på vård

Kommissionen, som leddes av den tidigare justitieministern Anne McLellan, presenterade sina förslag i december och rapporten kommer att ligga till grund för det lagförslag som, enligt CBC, väntas läggas fram i mitten av april.  

Enligt CBC:s källor kommer lagförslaget att föreslå en minimiålder på 18 år för köp av cannabis, men landets provinser ska själva kunna bestämma om högre åldersgränser. 

Regeringen väntas också föreslå att federala myndigheter ska ansvara för kvalitetssäkring av den legala cannabisen och att provinserna ska ansvara för regelverket kring försäljning och distrubition. 

Läs mer: Så vill forskarna minska riskerna med cannabis

Andemeningen med den nya lagen är, enligt det styrande Liberala partiet, att medborgare som använder cannabis inte ska straffas och att den illegala marknaden ska göras vit.

Mer pengar ska samtidigt läggas på beroendevård för de som behöver det och de som langar till minderåriga, säljer cannabis utanför den reglerade marknaden eller kör bil påverkade kommer att straffas hårt.

Grön våg

När Kanada väl genomfört sin legalisering blir man det andra landet i världen, Uruguay var först ut, att öppet bryta mot FN:s narkotikakonventioner genom att skapa en legal och reglerad cannabismarknad.

Även en rad amerikanska delstater har legaliserat cannabis de senaste åren. Efter höstens presidentval är cannabis legaliserat i åtta amerikanska delstater plus District of Columbia.

Läs mer: Därför vill amerikanerna legalisera cannabis

”Omöjligt att arrestera oss ur problemet”

Kanadas folkhälsominister, läkaren Jane Philpott, har sagt att legalisering syftar till att ta kontroll över den svarta marknaden, hålla cannabis borta från barn och vinster från den illegala marknaden borta från kriminella.

Hon har också sagt att hon är väl medveten om att landets regering nu utmanar status quo inom den globala narkotikapolitiken.

– Men vi är övertygade om att det här är det bästa sättet att skydda våra ungdomar och förstärka folkhälsan. Vi vet att det är omöjligt att arrestera oss ur detta problem, sa Philpott.

  • Åldersgränsen bör sättas vid 18 år.
  • Regeringen får monopol på all grossistverksamhet.
  • Privatpersoner kan inneha högst 30 gram och odla upp till fyra plantor hemma.
  • Konsumtion tillåts på så kallade cannabissalonger, cannabisklubbar eller speciella ”tasting rooms”.
  • Ätbara cannabispreparat (edibles) samt cannabisextrakt bör vara tillåtna. Dock bör en maxgräns för THC-halt (den rusgivande substansen) sättas för ätbar cannabis.
  • Inga produkter som blandar cannabis med alkohol, tobak, nikotin eller koffein bör tillåtas.
  • Prissättning/beskattning av cannabis bör sättas så att produkter med hög THC-halt kostar mer.
  • Inga produkter får vända sig till barn.
  • Marknadsföring av cannabis bör begränsas/regleras på ett liknande sätt som tobak.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.