Foto: Nyhetsbyrån TTVisa alla (8)
Visa alla (8)

Bekräftat: Alla 298 ombord döda

Uppdaterad
Publicerad
Under torsdagseftermiddagen störtade ett malaysiskt passagerarplan i Ukraina, nära den ryska gränsen. Samtliga av de 298 passagerarna ombord omkom.

Det ukrainska inrikesdepartementet bekräftade på torsdagseftermiddagen att ett malaysiskt passagerarplan med 298 människor ombord hade kraschat i östra Ukraina, nära den ryska gränsen.

Planet skulle flyga från Amsterdam till Kuala Lumpur och enligt Malaysian Airlines hördes aldrig något nödrop från cockpit innan kraschen.

Hemska scener

Ukrainas inrikesdepartement bekräftade på torsdagskvällen att samtliga av de 298 passagerarna på planet hade omkommit.

– Jag var ute på fältet med min traktor när jag hörde skott och smällar. Sedan såg jag planet slå i marken och delas i två, det var tjock svart rök, säger ett vittne till nyhetsbyrån Reuters.

Ukrainska myndighetspersoner som strax efter befann sig på platsen vittnade om hemska scener där många kroppar kunde ses runt olycksplatsen.

Många flygbolag undviker efter händelsen att flyga över Ukraina. Malaysian Airlines förklarade rutten under en presskonferens med att ukrainskt luftrum inte klassats som ”en krigszon”.

Putin skyller på Ukraina

Rysslands president Vladimir Putin sa på torsdagskvällen att planet aldrig hade skjutits ner om inte den ukrainska militären hade fortsatt striderna mot rebellerna i Ukraina.

Den självutnämnda seperatistrepubliken Donetsk förnekar enligt Interfax all inblandning i flygkraschen och skyller i stället på ukrainska militären.

– Ett passagerarplan har skjutits ner av ukrainska militären, säger en talesperson till den ryska tv-kanalen Rossiya 24 TV broadcaster.

Enligt TT lägger Nato en viss del av skulden på Ryssland som man tycker har skapat en ”farlig situation”.

USA:s president Barack Obama nämnde kraschen i ett tal i Delaware och sade att det var ”en hemsk tragedi” och att USA skulle erbjuda alll hjälp som behövdes för att ta reda på vad som hänt och varför.

Hårt debattklimat efter kraschen

SVT:s utsände korrespondent i Moskva, Hanna Nyberg, berättar om ett hårt debattklimat efter kraschen.

– Det som sprids i ryska medier är att anonyma källor från Rysslands luftfartsmyndighet ska ha sagt att den ukrainska armén ska ha skjutit ner planet i tro om att det var Putins plan på väg hem från Brasilien. De här uppgifterna måste tas med stor försiktighet, men det säger en del om tonläget och hur stort det här ordkriget är.

Reaktionerna i Ryssland om att det skulle röra sig om proryska separatister är väldigt tillbakavisande och man säger att det bara är Ukraina som har vapen starka nog att skjuta ner ett plan på det här sättet. Konsekvenserna för relationen mellan Ryssland och Ukraina lär knappast bli bättre, menar Hanna Nyberg.

– Kunde det ha blivit mer spänt har det just blivit det. Kiev och de proryska skyller på varandra. Ryssland förnekar all inblandning, det här kommer bara att trappa upp ordkriget som pågår.

FN:s säkerhetsråd kommer under fredagen att ha ett möte om händelsen.

Malaysian Airlines – ett olycksdrabbat flygbolag

Visa

Den 8 mars i år försvann passagerarplanet Malaysia Airlines MH370 med 239 personer ombord under en flygning mellan Kuala Lumpur och Peking.

Planet har fortfarande inte hittats trots omfattande internationella eftersökningar. (TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krimkonflikten

Mer i ämnet