Elever lämnar blommor utanför skolan där läraren blev halshuggen. Foto: Yoan Valat/EPA/TT

Gärningsmannen delade bilder på dådet i sociala medier

Uppdaterad
Publicerad

Den 18-årige terroristen delade en bild på lärarens avhuggna huvud i sociala medier under dådet, skriver Le Monde. Enligt uppgifter till Le Parisien så fanns mannen inte på polisens terrorradar innan dådet.

Det var på fredagen som en 47-årig historie- och geografilärare i franska Conflans-Sainte-Honorine blev brutalt mördad av en man bara ett stenkast ifrån sin arbetsplats.

Franska myndigheter utreder dådet som ett terrorbrott med ett islamistiskt motiv. Några dagar innan dådet hade läraren hållit en föreläsning om yttrandefrihet för sina elever och visat dem en karikatyrbild av profeten Mohammed, något som ska ha retat upp flera av elevernas föräldrar.

Läraren ska därefter ha fått motta dödshot på sociala medier, skriver Le Parisien.

Inte på terrorlista

Gärningsmannen ska ha varit känd av polisen sedan tidigare, men för en rad mildare brott. Mannen ska dock inte ha funnits på polisens lista över potentiella terrorister, skriver Le Parisien.

Gärningsmannen, som ska ha rötter i Tjetjenien men vara född i Moskva, tros ha attackerat läraren med en lång kniv, enligt franska medier en kökskniv eller slaktarkniv, bara ett stenkast från skolan när denne var på väg hem till fots. Minuter efter angreppet så ska mördaren ha lagt upp en text tillsammans med bilder på lärarens avhuggna huvud i sociala medier, skriver Le Monde.

Han sköts senare till döds av polisen.

Nio personer har frihetsberövats av polisen, varav fem av dessa ska vara besläktade med gärningsmannen. Två av personerna ska vara föräldrar till barn på skolan, skriver Al Jazeera.

Dådet har väckt avsky i Frankrike och fördömts av bland annat president Emmanuel Macron.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.