Polisen på plats vid turistbussen. Foto: Mohamed el-Shahed, AFP / TT

Bombattack mot turistbuss i Egypten

Uppdaterad
Publicerad

En turistbuss nära Giza-pyramiderna i Egypten har sprängts av en bomb, uppger inrikesministeriet, enligt Reuters. Tre vietnamesiska turister och en egyptisk guide dödades och elva personer uppges vara skadade.

Egyptiska säkerhetsansvariga uppger att det är en bomb som exploderat fyra kilometer från de världsberömda Giza-pyramiderna i utkanten av Egyptens huvudstad Kairo, rapporterar Reuters.

Enligt inrikesministeriet är tre vietnamesiska turister och en egyptisk guide dödade och elva personer är skadade.

– Enligt uppgifter från lokala myndigheter så finns det inga drabbade svenskar. Men vi fortsätter att följa händelseutvecklingen väldigt noga, säger Erik Karlsson på UD:s presstjänst.

Vägbomben exploderade i närheten av pyramidområdet i Giza Foto: SVT

Turisterna och guiden dödades när en ”enkel anordning” detonerade. Den var gömd bakom en vägg vid Marioutiya street och explosionen inträffade klockan 18.15 lokal tid, enligt Reuters.

Nyhetbyrån AP uppger att det är den första attacken mot utländska turister i Egypten på nästan två år.

Kristna har dödats

Under de senaste två åren har kristna i Egypten dödats i attacker mot kyrkor eller bussar som bär pilgrimer till avlägsna ökenkloster. Över 100 personer uppges ha dödats i attackerna, uppger Reuters.

Ingen har tagit på sig attentatet. Islamistiska våldsamma extremister, inklusive vissa kopplade till IS är aktiva i Egypten.

Tusentals svenska turister varje vecka

Utrikesdepartementet uppger att omkring 500 svenskar är bosatta i Egypten och att det varje vecka finns runt 2 500 svenska turister i landet.

Sedan tidigare avråder UD från alla resor till norra Sinai i Egypten med anledning av säkerhetsläget.

UD avråder även från icke nödvändiga resor till södra Sinai, samt ökenområdena väster om Nildalen och Nildeltat.

För Kairo och Giza finns dock inga restriktioner utfärdade.

Artikeln uppdateras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.