Den uruguayanska regeringen, ledd av president Tabaré Vázquez, varnar resenärer för resor till USA. Foto: Win McNamee/AFP/TT / Matilde Campodonico/AP/TT

Uruguay och Venezuela varnar för resor till USA

Uppdaterad
Publicerad

Två sydamerikanska regeringar går ut och varnar för farorna med att resa till USA efter helgens skjutningar, rapporterar AP. Det handlar om Uruguays utrikesdepartement som uppmanar medborgare som besöker USA att ta ”extrema försiktighetsåtgärder”, och Venezuela som föreslår att man ”skjuter upp resor” till landet.

Efter skjutningarna i Dayton och i El Paso som tog sammanlagt över 30 människors liv har de två länderna nu utfärdat resevarningar för USA. Skjutningen i El Paso utreds även som hatbrott eftersom man kunnat utläsa rasistiska motiv i ett dokument skytten tros ha skrivit och delat online.

Mexikos utrikesminister Marcelo Ebrard har tidigare sagt att landet kommer att ”vidta rättsliga åtgärder” för att skydda sina medborgare i USA. Enligt honom var åtta av de 22 som dödades i El Paso mexikanska medborgare och Ebrard vill även undersöka om skytten kan utlämnas och händelsen utredas som en terrorattack mot mexikaner.

Varnas för hatbrott

I uttalandet från Uruguays utrikesdepartement skriver landet att amerikanska myndigheter inte kan förhindra skjutningarna på grund av ”godtyckliga innehav av skjutvapen”, skriver AP.

De råder resenärer att undvika stora offentliga evenemang som konst- och matfestivaler och religiösa sammankomster. Man skriver även att köpcentrum bör undvikas.

Uruguayaner varnas också för ”hatbrott, däribland rasism och diskriminering”, enligt TT.

USA har varnat för Uruguay och Venezuela

Venezuelas utrikesdepartement skriver i sitt uttalande att resor till USA bör skjutas upp mot bakgrund av ”våld och urskillningslösa hatbrott”, enligt AP.

I fredags nedgraderade amerikanska utrikesdepartementet å sin sida också Uruguays resestatus från ”normal försiktighet” till ”ökad försiktighet”, med hänvisning till ökad brottslighet i landet.

USA har även varnat för samtliga typer av resor till Venezuela.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.