WHO:s huvudkontor i Genève. Foto: Martial Trezzini/TT

USA bryter med WHO: ”Misslyckades göra nödvändiga reformer”

Uppdaterad
Publicerad

Han har hotat om det tidigare. Men under fredagskvällen slog president Donald Trump slutligen fast att USA nu bryter sin relation med Världshälsoorganisationen WHO.
– Det kan bli ett väldigt stort hål i plånboken för organisationen som nu verkligen har mycket att göra runtom i världen med pandemin, säger SVT:s utrikesreporter Fouad Youcefi.

Beskedet från Donald Trump var tydligt under fredagskvällens presskonferens.

– De misslyckades att göra de nödvändiga reformerna. Vi kommer därför i dag att avsluta vår relation med WHO, sade han.

Han tillade att de pengar USA tidigare har bidragit med till WHO nu i stället kommer gå till andra organisationer.

Kritiken: ”Styrd av Kina”

Beskedet kom under en presskonferens som egentligen handlade om USA:s relation till Kina. SVT:s utrikesreporter Fouad Youcefi, som är på plats i USA, var däremot inte förvånad.

– Det här är en retorik som den amerikanska administrationen har haft ett tag nu. Man gick ut väldigt tydligt mot Världshälsoorganisationen för några veckor sedan och anklagade organisationen för att i princip vara styrd av Kina och vara kinacentrisk som president Trump flera gånger har sagt, säger han.

”Stort hål i plånboken”

I samband med det gavs WHO en tidsfrist inom vilken de skulle genomföra ett antal reformer. Hur och om WHO har svarat på reformerna är oklart. Det är också oklart exakt vad som kommer hända nu.

– Vi får vänta och se USA kommer göra i praktiken för att göra verklighet av det här väldigt tydliga budskapet från Donald Trump, säger Fouad Youcefi.

Han fortsätter:

– USA betalar i snitt 450 miljoner dollar årligen till WHO. Delar av det här är en slags medlemsavgift och den andra delen är frivilliga bidrag. Om jag förstår presidenten rätt så vill han sluta med båda de bidragen till WHO och då är det ett väldigt stort hål i plånboken för organisationen som nu verkligen har mycket att göra runtom i världen med pandemin som ju fortfarande härjar. Nu är frågan om det finns andra länder eller organisationer som kommer väga upp för det budgettapp som USA:s besked i dag kommer innebära.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet