G7:s toppmöte slutade med en upptrappad risk för globalt handelskrig sedan Donald Trump plötsligt nobbade det gemensamma dokumentet. Samtidigt som USA:s president twittrade ut sitt avhoppsbesked anklagade han Kanadas premiärminister Justin Trudeau för att vara ”oärlig och svag”.
”Baserat på Justins falska uttalande på sin presskonferens och det faktum att Kanada har infört höga tullar för amerikanska bönder, arbetare och företag så har jag gett instruktioner till USA:s representanter att inte stödja kommunikén”, skrev Trump från presidentplanet på väg från mötet.
”Jippobetonad presskonferens”
Det var Trudeaus kommentarer på toppmötets avslutande presskonferens i Kanada som retade upp USA:s president. Den kanadensiske premiärministern sade bland annat angående USA:s nyligen införda tullar på aluminium och stål att han hade varit tydlig inför Trump ”att kanadensarna inte tar lätt på att USA har gått vidare med tullarna”
– Vi kanadensare är hövliga och tillmötesgående, men vi tänker inte låta oss bli hunsade, fortsatte Trudeau.
Trumps hårda reaktion följdes upp på söndagen av presidentens rådgivare – och två av dem skrädde inte orden:
– Det finns en särskild plats i helvetet för ledare som med dolda avsikter ger sig in i diplomati med president Donald Trump, och sedan försöker hugga honom i ryggen medan han går ut ur rummet, slog Trumps främsta handelsrådgivare Peter Navarro fast i en intervju med Fox News.
”Stack en kniv i ryggen på oss”
Och Larry Kudlow som är Vita husets högsta ekonomiska rådgivare kallade i en CNN-intervju Trudeau för ”amatörmässig” och ”omogen”.
– Så här är det. Han stack en kniv i ryggen på oss, hävdade Kudlow i intervjun.
Den kanadensiske premiärministern har själv inte kommenterat påståendena, men Kanadas regeringskansli slog tillbaka efter Trumps oväntade utspel, och twittrade att Trudeau inte sade något på presskonferensen som han inte sagt förut i samtal med USA:s president.
Fakta: G7
G7, ”group of seven”, är ett internationellt informellt forum bestående av de ekonomiska jättarna USA, Japan, Tyskland, Storbritannien, Frankrike, Italien och Kanada.
G7 bildades 1975 som G6, och Kanada kom med året därpå, för att ha ett forum för att samtala kring gemensamma ekonomiska frågor.
Ländernas ledare möts årligen för att diskutera bland annat global ekonomi, internationell säkerhet och energipolitik.
Ryssland var en del av gruppen, som då kallades G8, mellan 1998 och 2014, men stängdes av efter annekteringen av Krim.
Även EU har haft representation vid mötet, i form av Europeiska rådets ordförande Donald Tusk.
Källor: NE, CFR