Foto: TT

USA: Kyrka öppnar efter massaker

Uppdaterad
Publicerad

Kyrksalen är fullsatt och utanför står hundratals församlade. Åter hålls gudstjänst i kyrkan i Charleston där nio föll offer i en massaker.

Trottoarerna utanför kyrkan är täckta av blommor och köerna växte långa till den första gudstjänsten efter angreppet för fyra dagar sedan.  Den känslosamma gudstjänsten inleddes med böner, sång, dans och tårar.

I en predikan beskrev pastor Norvel Goff hur massakerns offer befann sig i Guds hus, ägnade sig åt bibelstudier och bad tillsammans.

Kyrkoskjutningen i Charleston

– Men sedan kom djävulen in. Och djävulen försöker alltid ta över makten.

– Tack gode Gud för att djävulen inte kan styra över ditt folk. Och djävulen kan inte ta över din kyrka, sa pastorn.

Uniformerad polis höll uppsikt över lokalen, som hade sökts igenom av bombhundar innan besökarna släpptes in.

Misstänkt manifest utreds

Samtidigt fortsätter polisutredningen kring massmordet. Den misstänkte mördaren Dylann Roof tros ha författat ett rasistiskt manifest som han lagt upp på en hemsida han registrerat redan för flera månader sedan. Myndigheterna har inte bekräftat att det verkligen är Roof som författat dokumentet, men FBI undersöker det.

På ett foto på webbsidan syns Dylann Roof i en t-shirt med texten ”88”, i vit makt-kretsar kod för ”Heil Hitler”. På en annan håller han i en pistol och viftar med sydstatsflaggan.

Krav finns nu på att myndigheter i delstaten slutar att använda flaggan, som av många ses som en symbol för slaveriet. Hundratusentals personer har skrivit på ett upprop på nätet om att ta ner flaggan från alla myndighetsbyggnader och president Barack Obama sade nyligen att den hör hemma på museum.

Påverkar valrörelsen

Massakern påverkar även valrörelsen. I ett tal i San Francisco tog Demokraternas presidentkandidat Hillary Clinton upp skärpt vapenkontroll och rasism.

– Rasfrågan utgör fortfarande ett stort problem i USA. Miljoner av färgade människor upplever rasism i sin vardag, sade hon enligt nyhetsbyrån AFP.

Fakta: Utreds som hatbrott

Sex kvinnor och tre män sköts ihjäl under bibelstudier i Emanuel African Methodist Episcopal Church i Charleston, South Carolina. Kyrkan besöks främst av afroamerikaner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kyrkoskjutningen i Charleston

Mer i ämnet