En aktivist tänder ljus vid porträtt av saudiske journalisten Jamal Khashoggi, utanför det saudiska konsulatet i Istanbul. Khashoggi misstänks ha mördats inne på konsulatet i oktober. Foto: TT/AP

USA tonar ned misstankar mot kronprins i Khashoggis död

Publicerad

I ett avlyssnat telefonsamtal till Saudiarabien sade en av männen som dödade saudiske journalisten Jamal Khashoggi: ”Berätta för din chef” att uppdraget hade utförts. Men vem ”din chef” syftar på är oklart, enligt amerikanska och europeiska myndigheter.

Företrädare för flera länder har sagt att de inte tror att Jamal Khashoggi kunde ha dödats utan att Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman kände till vad som skulle ske.

Trots att han inte nämns vid namn tror amerikansk säkerhetstjänst att Mohammed bin Salman är den person som hänvisas till som ”chef”, rapporterar The New York Times. Men USA:s nationella säkerhetsrådgivare John Bolton säger till en andra tidning, Washington Post, att ljudinspelningen inte knyter samman de utpekade mördarna med Saudiarabiens kronprins, och från saudiskt håll så avfärdar man kopplingen.

– Vi förnekar kategoriskt rapportering som hänvisar till kronprinsen i den här frågan, eller till att han ska ha haft någon som helst kunskap om den, säger en anonym företrädare för Saudiarabien till Washington Post. 

USA:s allierade i Mellanöstern

Saudiarabiens kronprins är en av USA:s viktigaste allierade i Mellanöstern och USA:s president Donald Trump har upprepade gånger betonat vikten av att upprätthålla en nära relation till landet.

En viktig fråga för Donald Trumps administration blir nu om den offentligt ska anklaga kronprins Mohammed bin Salman för att ha mördat Jamal Khashoggi, om amerikanska myndigheter kommer fram till att det rör sig om ett mord och att kronprinsen är ansvarig, skriver Washington Post.

Experter bedömer att relationerna mellan Saudiarabien och USA skulle skadas om USA lägger skulden på Mohammed bin Salman.

Trump har uteslutit att straffa Saudiarabien genom stoppad vapenförsäljning till saudierna, något han har motiverat med att Saudiarabien då kan komma att vända sig till Kina och Ryssland för inköpen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Saudisk journalist död

Mer i ämnet