Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj träffar sin amerikanska kollega Joe Biden i Vita huset. Foto: Doug Mills/EPA/TT

USA lovar mer stöd åt Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj träffar sin amerikanska kollega Joe Biden i Vita huset. Syftet med Zelenskyjs visit är att få ett ökat skydd från USA mot Ryssland.

Något Natomedlemskap för Ukraina är knappast aktuellt.

USA står beslutsamt bakom Ukrainas suveränitet och territoriella integritet mot den ryska aggressionen, sade Biden inledningsvis och erbjöd landet ett nytt stöd på 60 miljoner dollar för att öka säkerheten.

Det är första gången de två möts ansikte mot ansikte sedan Biden blev president. Gasledningen Nord Stream 2, som Ukraina fruktar ska användas som ett geopolitiskt vapen av Ryssland, står bland annat på dagordningen.

Biden: Ukraina inte redo för Nato

Zelenskyj är också angelägen om att få en tidsplan för när landet kan gå med i Nato. Försvarsalliansen har ställt krav på bland annat demokratiska reformer i Ukraina innan ett medlemskap kan bli aktuellt.

Biden har dock gjort klart att han bedömer Ukraina vara långt från att uppfylla kraven – och USA från att gå över den röda linje som ett ukrainskt Nato-medlemskap anses som i Ryssland.

– Det finns åtgärder som Ukraina bör vidta. De känner väl till dessa, sade Vita husets pressekreterare Jen Psaki.

Zelenskyj är den andra europeiska ledaren, efter Tysklands förbundskansler Angela Merkel, som träffar Joe Biden i Vita huset. Mötet mellan Zelenskyj och Biden har skjutits upp två dagar på grund av krisen i Afghanistan.

Se klipp ur arkivet där Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj berättar om Bidens löfte att inte lämna Ukraina i sticket.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ukrainas president Volodymyr Zelenskiy Foto: Reuters

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer