Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba (vänster) och Polens utrikesminister Zbigniew Rau (höger). Foto: EPA arkivbild 8 april 2021

Polen och Ukraina reagerar mot amerikanskt klartecken till Nord Stream 2 i Östersjön

Uppdaterad
Publicerad

Polen och Ukrainas utrikesministrar reagerar kraftigt mot beskedet att USA och Tyskland gett klartecken till den omstridda gasledningen Nord Stream 2 i Östersjön.

– Beslutet innebär politiska, militära och energirelaterade hot mot Ukraina och Centraleuropa, säger Zbigniew Rau och Dmytro Kuleba i ett gemensamt uttalande. 

Den kontroversiella gasledningen dominerade mötet i Vita huset förra veckan mellan Tysklands förbundskansler Angela Merkel och USA:s president Joe Biden.

Efter mötet läckte uppgifter om att de motsätter sig inte längre att gasledningen färdigställs. USA har tidigare hotat med sanktioner och stiftat lagar mot arbetet med ledningen.

Kriget i Ukraina

Och knappt en vecka efter mötet meddelade länderna officiellt att de har nått en överenskommelse. Den innebär att bolaget kan återuppta arbetet efter att det stoppades i de djupare delarna av Östersjön för drygt 1,5 år sedan.

”Krisen fördjupas”

Det tysk-amerikanska klartecknet togs dock inte emot positivt av Polens och Ukrainas regeringar.

”I nuläget fördjupas krisen avsevärt av beslutet att ge upp försöken att stoppa gasledningen NS2. Beslutet innebär politiska, militära och energirelaterade hot mot Ukraina och Centraleuropa, samtidigt som det stärker Rysslands potential att destabilisera säkerhetsläget i Europa, och därmed vidmakthålls splittringen mellan Natos och EU:s medlemsstater” säger Polens utrikesminister Zbigniew Rau och Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba i ett gemensamt uttalande.

Gasledningen Nord Stream 2 ska bli 2 460 kilometer lång. Den är nedlagd i svensk ekonomisk zon i Östersjön och ska leverera naturgas från Ryssland Foto: SVT Design

Ryska staten

Bakom projektet står det ryska statskontrollerade energiföretaget Gazprom. Man även energibolag i Österrike, Tyskland, Frankrike och Nederländerna har gjort stora investeringar. Företaget är baserat i Schweiz.

Trots att både USA och Tyskland nu säger att de ger sitt ”orubbliga stöd” för Ukraina i det gemensamma uttalandet på onsdagen, fortsätter Polen och Ukraina att motsätta sig Nord Stream 2 (NS2).

”Polen och Ukraina kommer att arbeta tillsammans med sina allierade och partner för att motsätta sig NS2 till dess att lösningar tas fram för att hantera den säkerhetskris som utlösts av NS2, ge stöd till länder som eftersträvar medlemskap i västerländska demokratiska institutioner samt minska hoten mot fred och energisäkerhet” säger ländernas utrikesministrar i uttalandet.

En bogserbåt vid ryska rörläggningsfartyget Fortuna i tyska hamnen Wismar i Östersjön. Foto: AP 14 januari 2021

Klart i augusti

Enligt bolaget är 98 procent av ledningen färdig, men förseningen har kostat ”hundratals miljoner” euro uppgav vd:n Matthias Warnig i en intervju nyligen. Han sa att målsättningen är att ledningen är färdigbyggd i slutet av augusti.

Fakta Nord Stream 2

  • Nord Stream 2 ska bli cirka 246 mil lång och är lagd genom svensk ekonomisk zon.
  • Arbetet med ledningen har legat nere i över 1,5 år på grund av USA:s hot om sanktioner mot projektet. Då var cirka 230 mil klart.
  • Planen var att ledningen skulle vara klar i slutet av 2019.
  • Visst arbete med gasledningen har dock fortsatt under de amerikanska sanktionerna. Det gäller rörläggning i djup som inte överstiger 30 meter, vilket USA inte motsatt sig.
  • I december 2020 uppgav Nord Stream 2 till SVT Nyheter att det återstod att lägga cirka 120 kilometer pipeline in danska vatten och cirka 30 kilometer tyska vatten i Östersjön.

Källa: Nord Stream 2

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet