Satellitbilder som tillhandahålllits av Nato uppges visa ryska trupper när ukrainska gränsen. Foto: Digital Globe/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Nato manar till rysk truppreträtt

Uppdaterad
Publicerad
Nato:s generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen uppmanar Ryssland att dra tillbaka styrkorna från gränsen mot Ukraina.

Enligt ett uttalande från Nato:s generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen har Ryssland byggt upp en styrka på 40. 000 man längs gränsen till Ukraina, enligt TT.

Fogh Rasmussen tror inte på de ryska försäkringarna om en truppreträtt från den ukrainsk-ryska gränsen, utan uppmanar nu landet att dra tillbaka sina styrkor.

– Om Ryssland vill ha dialog så måste första steget vara att dra tillbaka dessa styrkor. En fortsatt intervention i Ukraina kommer att ha allvarliga konsekvenser för Ryssland, däribland ekonomiska sanktioner.

Satellitbilder oroar

Även Nato:s högste befälhavare i Europa, Philip Breedlove, sade efter ett möte under gårdagen mellan Nato-ländernas 28 utrikesministrar i Paris att den ryska militära närvaron nära den ukrainska gränsen fortsätter med oförminskad styrka.

För att illustrera uttalandet visade han satellitbilder som visar ryskt stridsflyg, attackhelikoptrar, artilleriförband och vad han beskrev som troliga specialstryrkor på ett antal platser öst om den ukrainsk-ryska gränsen samt längs med kusten till Azovska sjön.

”Redo för strid”

Enligt Nato-befälhavaren tyder bilderna på att styrkorna är redo för strid.

– Vad vi ser är trupper på upp till 40.000 man. Jag skulle beskriva det som en armé som har allt det som krävs för att kunna utföra en militär order.

I en kommentar till bilderna från försvarsanalytikern från Center of Strategic and International studies i Washington, Anthony Cordesman, tycks trupperna på bilderna inte ägna sig åt direkt stridsträning, men ser trots det ut att vara redo för att gå ut i strid.

– På bilderna ser vi en blandning av tunga och lätta styrkor, vilket tyder på att de vid behov snabbt skulle kunna rycka in i Ukraina.

Amerikansk insats möjlig

Efter gårdagens möte ställer sig Nato-ländernas 28 utrikesministrar bakom beslutet att förbereda skapandet av en militär motvikt till det hot som Nato upplever att Ryssland utgör.

Philip Breedlove sade sig efter mötet vara beredd på en insats från medlemsländerna, och uteslöt inte heller en amerikansk medverkan i en liknande operation.

”Nato Motvikt till Ryssland”

Det senaste utspelet från Nato-ministrarna har stor betydelse, då både Nato och EU spelar en viktig roll vad gäller utvecklingen i Ukraina, enligt Johan Norberg, säkerhetspolitisk analytiker från FOI och gäst i SVT:s ”Gomorron”.

– Det spelar en väldigt stor roll eftersom Nato är den tydliga motvikten till Rysland i det här fallet. Nu vill man få Ryssland att tänka efter en gång till, det är det den här signalen inebär. Men man får inte glömma att om nu Ryssland engagerar sig väldigt hårt i Ukraina, då kan man inte göra saker på andra ställen.

Ukraina buffertzon

Enligt Johan Norberg oroas Ryssland av Natos pågående utvidgning, och en av anledningarna till att man lägger så stor vikt vid utvecklingen i Ukraina är att landet utgör en bufftert mot den västliga försvarsalliansen.

– Tittar man på militärdoktriner och annat så är det väldigt tydligt att Nato är något man oroas av i Ryssland. Då är Ukraina en bufftertzon, om inte annat för man på att om man inte själv kan ta sig an Nato, så kan man hålla Nato ur Ukraina.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krimkonflikten

Mer i ämnet