USA och Ryssland pressar Syrien

Uppdaterad
Publicerad

USA och Ryssland har träffat en överenskommelse om hur Syriens kemiska arsenal ska förstöras. Men rebeller svarar att den omedelbara konsekvensen är att kriget fortsätter som vanligt.

Enligt Kerry har USA och Ryssland enats om omfattningen av Syriens kemiska vapen och att Syrien måste redovisa alla vapen inom en vecka.

USA och Ryssland är också överens om hur kemvapnen ska förstöras. Hårda krav ställs också på att FN:s inspektörer ska få tillgång till alla platser där kemvapen förvarats.

Syrienkriget

Den ryske utrikesministern Sergej Lavrov säger att beslutet är ”baserat på konsensus och att vi har nått målet”. Däremot säger Lavrov inledningsvis inget om eventuellt användande av våld, enligt Reuters.

FN måste acceptera

Sergej Lavrov betonar också att FN först måste acceptera det amerikansk-ryska förslaget och först därefter godkänna tidsplanen för undanröjandet av de syriska vapnen.

Inledningsvis rådde viss förvirring om huruvida USA och Ryssland är ense om att hota Syrien med militärt våld om överenskommelsen inte följs enligt FN-stadgans kapitel sju. Det innebär att militärt våld finns med bland möjliga åtgärder när FN:s säkerhetsråd i så fall behandlar frågan. Lavrov verkar inte vilja ta den laddade termen kapitel 7 i sin mun, men på en fråga säger Kerry:

– Vi har nu enighet mellan Ryssland och USA att om denna plan inte åtlyds ska frågan tas upp i enlighet med kapitel 7 i FN:s säkerhetsråd.

Men militärmakten är bara ett av flera verktyg omvärlden i det läget skulle ha att tillgå, förklarar Kerry. Därmed riskerar dagens låsningar i säkerhetsrådet att kvarstå.

Enligt Kerry innebär tidsplanen bland annat att FN-inspektörer ska börja arbeta i Syrien senast i november. ”Överlämnandet och/eller destrueringen” av alla kemiska vapen ska sedan vara klar senast i mitten av nästa år.

”Berörs inte”

Eftersom planen löper ända till nästa sommar är syriska oppositionstalesmän besvikna – så länge president Bashar al-Assad symboliskt samarbetar kan kriget under tiden dundra på obehindrat, menar de.

– Vi i Fria syriska armén (FSA) berörs inte av någon del av detta initiativ, sade Salim Idriss, ordförande i oppositionsarméns högsta råd, i Istanbul.

– Ska vi syrier vänta till mitten av 2014, låta dödandet fortsätta varje dag, och acceptera detta bara för att de kemiska vapnen ska förstöras 2014?

Två procent

Han signalerade dock att de FN-inspektörer som enligt planen ska till Syrien kommer att skyddas.

Men den syriska oppositionen är en brokig skara, även i toppen. En annan ledamot i arméns råd, Qassim Saad Iddin, uttryckte sig krasst:

– Kerry-Lavrov-planen kan dra åt helvete. Vi avvisar den, vi kommer inte att skydda inspektörerna eller släppa in dem i Syrien.

Av de cirka 100 000 liv som gått förlorade i det syriska kriget kan enligt Reuters ungefär 2 procent ha fallit offer för kemiska vapen.

Fakta: Uppgörelse om syriska vapen

Lördagens uppgörelse mellan Ryssland och USA i korthet:

  • Syrien ska ”inom en vecka lämna in en fullödig lista, inklusive namn, typer och mängder, över sina kemiska stridsmedel. . . och former för lagring, produktion, forskning och utveckling”.
  • Vapnen bör ”avlägsnas” och ”förstöras utanför Syrien, om möjligt”. Målet är att detta ska vara slutfört ”under första halvan av 2014”.
  • Syrien måste erbjuda FN-inspektörer ”omedelbar och obehindrad rätt att inspektera” alla relevanta platser i landet.
  • En första vända inspektioner, och destruering av ”produktions- och blandningsutrustning”, ska genomföras senast i november i år.
  • Om denna plan inte följs, eller om kemiska vapen används igen i Syrien, ”ska FN:s säkerhetsråd vidta åtgärder i enlighet med kapitel 7 i FN-stadgan”. Kapitlet öppnar för åtgärder av ”luft-, sjö- eller markstyrkor” för att ”upprätthålla eller återställa internationell fred och säkerhet”.

Uppgörelsen i sin helhet finns här.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet