USA:s FN-ambassadör har sagt upp sig

Publicerad

USA:s FN-ambassadör Nikki Haley har lämnat in sin avskedsansökan, som i sin tur har accepterats av president Donald Trump. Hon kommer att lämna sin post vid årsskiftet.
– Jag är väldigt tacksam för den här tiden, säger hon.

Enligt Trump sade Haley redan för sex månader sedan att hon skulle vilja vara ledig ett tag. Under en pressträff i Washington hyllade han det jobb hon har gjort, och sade att han hoppas att hon kommer tillbaka till administrationen i framtiden.

Nikki Haley har fått stort utrymme som USA:s FN-ambassadör men har också uppfattats som relativt självständig jämfört med många andra delar av president Donald Trumps administration.

Haley gav inget tydligt besked på varför hon väljer att avgå.

– Det är viktigt som statstjänsteman att veta när det är dags att lämna över till någon annan, sa hon.

Många spekulerar

Det har spekulerats friskt i en eventuell framtid som utrikesminister i USA, eller till och med en kommande presidentvalskandidatur. Haley själv meddelar dock att hon inte kommer att ställa upp i presidentvalet 2020, utan att hon kommer kampanja för Trump.

Vem som ska ta över ambassadörskapet är ännu inte klart, men Trump säger att det finns flera som är intresserade av posten. Han tillade att hennes ersättare kommer att presenteras inom två eller tre veckor, och att Nikki Haley kommer att hjälpa till med valet.

Trump meddelade senare under tisdagen att han skulle överväga Dina Powell som ny FN-ambassadör. Dina Powell är en amerikansk affärskvinna, och var en av Trumps politiska rådgivare innan hon lämnade den posten i januari 2018.

Rykten florerar

Under kvällen blossade ett gammalt rykte om att Ivanka Trump kunde bli ny FN-ambassadör upp. Trump själv dementerade dock den uppgiften.

– Ivanka skulle vara fantastisk i FN. Men jag skulle bli anklagad för nepotism om jag valde henne, säger han enligt Reuters.

Haley lyftes tidigare fram som en kandidat till posten som utrikesminister, innan den posten övertogs av Mike Pompeo.

Uppgiften rapporterades först av Axios. Vad anledningen skulle vara framgick inte. Avslöjandet bekräftades av bland andra The New York Times.

Framträdande roll

46-åriga Haley utsågs till FN-ambassadör fyra dagar efter att Donald Trump tillträtt som president. Hon uppmärksammades bland annat när hon kallade FN:s människorättsråd organisationens ”största misslyckande”, i samband med att USA lämnade rådet.

Innan hon utsågs till ambassadör var Haley guvernör i South Carolina. Under sin tid som guvernör kritiserade hon Trump öppet under hans valkampanj 2016, men hon har också talat väldigt väl om sin tid i Trump-administrationen.

På en presskonferens i Vita Huset passade Haley på att lyfta arbetet som hon och USA har uträttat under hennes två år som ambassadör.

– Andra länder kanske inte tycker om allt vi gör, men de respekterar det, sa hon.

Även FN:s generalsekreterare António Guterres uttryckte sin uppskattning för Haleys arbete.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer