USA:s president Donald Trump Foto: TT

USA:s justitiedepartement överklagar stopp för Trumps inreseorder

Uppdaterad
Publicerad

USA:s justitiedepartement överklagar som väntat det stopp för president Donald Trumps inreseorder som utfärdades i onsdags av en domstol i Maryland. Även domen i delstaten Hawaii kommer att överklagas, enligt Vita huset.

En avisering om ett överklagande har lämnats in och fallet överlämnas nu till en appelationsdomstol i Richmond, Virginia.

Den nya, omarbetade inreseordern skulle ha trätt i kraft i torsdags, men stoppades dagen innan genom två olika domstolsbeslut.

Trumps inreseförbud

Rasade på massmöte

President Donald Trump rasade vid ett massmöte i Nashville i onsdags mot beskedet.

– Domen får oss att framstå som svaga, vilket vi inte längre är – tro mig.

Domaren Theodore Chuang i Maryland beslöt att tillfälligt stoppa Trumps order om att under 90 dagar inte bevilja visum för medborgare i sex länder med huvudsakligen muslimsk befolkning.

Ännu inget beslut om Hawaii-domslut

Några timmar tidigare hade domaren Derrick Watson i Hawaii utfärdat ett bredare stopp som även omfattade det 120 dagar långa stoppet för all flyktinginvandring.

Natten mot lördag, svensk tid, meddelade justitiedepartement att man kommer att överklaga även domen från delstaten Hawaii.

 Vita husets presstalesperson Sean Spicer kommer Trumps regering att ”kraftfullt försvara” inreseförbudet. Spicer säger dock att det krävs några ”klargöranden” innan Hawaii-domen överklagas

Medan Theodore Chuangs stopp i Maryland gäller tills det har prövats i högre instans, så betraktas Watsons stopp som mer begränsat i tid. Han har aviserat att han tänker utlysa ännu en hearing för att avgöra om det ska förlängas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trumps inreseförbud

Mer i ämnet