Scott Pruitt avgår från chefsposten i USA:s miljömyndighet EPA efter en tid av anklagelser om jäv. Foto: Evan Vucci/AP/TT

USA:s miljöchef Scott Pruitt avgår efter jävsanklagelser

Uppdaterad
Publicerad

Scott Pruitt, högste chef för den amerikanska miljömyndigheten EPA, lämnar sin post efter en tids anklagelser om jävskonflikter.

”Jag har godtagit Scott Pruitts avsked som ledare för EPA. Inom myndigheten har Scott gjort ett strålande jobb och jag kommer alltid vara honom tacksam för detta”, skriver president Donald Trump på Twitter.

Pruitt har bland annat anklagats för att ha betalat mindre än en tredjedel av avgiften för en bostad som ägdes av en lobbyist som arbetar med frågor som EPA har översynsansvar för.

Vänt sig mot forskningsrapporter

Han har också anklagats för att ha motstridiga intressen. Som skeptiker till klimatkrisen har Pruitt bland annat varit positiv till att USA lämnar Parisavtalet och gått på tvärs med forskningsrapporter från andra amerikanska myndigheter. Som chefsåklagare i olje- och gasproducerande delstaten Oklahoma har han tidigare flera gånger stämt den myndighet han nu leder.

Enligt president Trump kommer Scott Pruitts vicechef Andrew Wheeler bli tillförordnad chef för EPA.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.