USA:s president Donald Trump och Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) Foto: TT

USA:s nya besked: Alla med svenskt pass får resa in i landet

Uppdaterad
Publicerad
Alla med svenska pass kommer att släppas in i USA, och det gäller även dem med dubbla medborgarskap. Det framkom efter en presskonferens med USA:s minister för nationell säkerhet på tisdagen. Förtydligandet är välkommet, säger Margot Wallström som dock fortfarande är kritisk till själva inreseförbudet som sådant.

Enligt USA:s departement för inrikes säkerhet kommer resande med dubbelt medborgarskap att släppas in i USA, även om de kommer från de sju länder som omfattas av det tillfälliga visumstoppet.

Enligt USA:s regering kan nu dessa människor resa till USA, om det görs på det ”icke-förbjudna” passet.

Den amerikanska ambassaden i Sverige har dock inte uppdaterat sin information kring inreseförbudet. Svenska UD uppger att de inte har någon information om saken ännu.

Välkommet menar Wallström

Utrikesminister Margot Wallström skriver i en kommentar till TT att beskedet om hur reglerna ska tillämpas var välkommet:

”Vi välkomnar att det nu har förtydligats hur de nya reglerna för inresor till USA ska tillämpas, och att svenska medborgare, även de med dubbla medborgarskap, kan resa till USA. Dock kvarstår vår kritik mot beslutet att helt stänga ute medborgare från sju länder, och mot det totala stoppet för flyktingar.”

Donald Trumps presidentorder om inreseförbud är ”uppenbarligen ett beslut som har fattats väldigt snabbt”, enligt Dag Blanck, professor vid Svenska institutet för Nordamerikastudier vid Uppsala universitet.

– Så vitt man kan förstå är det ett beslut som har fattats utan att man har konsulterat de olika myndigheterna som är inblandade i migrationsfrågor. Det är ett beslut som har fattats av en liten grupp i Vita huset, verkar det som, och man har nog inte haft full överblick över alla konsekvenser, som dubbelt medborgarskap och så vidare, säger Dag Blanck som också tror att man kan ha lyssnat till den starka kritiken.

Silicon Valley kan ha pressat Trump

Dessutom kan dataföretagen i Silicon Valley, där många utländska medborgare arbetar, ha pressat på, enligt Blanck som påminner om att Trump är en affärsman.

– Han är van vid att fatta snabba beslut i en liten krets. Att styra ett land är något helt annat.

Blanck tror att det kan bli fler drastiska utspel som får slipas till efter hand.

– Han (Trump) har fortsatt i precis samma stil som när han var presidentkandidat och det tror jag att han kommer vilja göra.

Fakta: USA:s inresestopp

Visa

Fredagen den 27 januari skrev USA:s president Donald Trump under ett dekret om regler för flyktingar och resenärer.

Dekretet innebär att allt flyktingmottagande i USA stoppas tillfälligt i 120 dagar, tills nya regler för flyktingmottagande är på plats. Efter de 120 dagarna kommer flyktingar som flyr undan religiöst förtryck att prioriteras. I en intervju har Trump sagt att det framför allt är kristna flyktingar som avses.

Inga syriska flyktingar kommer att släppas in i USA på obestämd tid, eller tills presidenten själv beslutar att de inte längre utgör ett hot mot landets säkerhet.

Dessutom kommer, under 90 dagar, inga visum att utfärdas till människor från sju i huvudsak muslimska länder: Iran, Irak, Libyen, Somalia, Sudan, Syrien och Jemen.

Syftet är, enligt Trump, att hålla islamistiska terrorister borta från USA.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Inreseförbudet i USA

Mer i ämnet