USA:s senat: Dra tillbaka stöd till Jemenstyrkor

Uppdaterad
Publicerad

USA:s senat har röstat för ett förslag att dra tillbaka amerikanskt stöd till de saudiskstödda regeringsstyrkorna i Jemen.

I senaten, som har republikansk majoritet, röstade 54 senatorer för förslaget, 46 röstade mot. Härnäst röstar representanthuset, där demokraterna har majoritet, om förslaget, rapporterar Reuters.

– Vi hjälper en främmande makt att bomba sina motståndare i vad som är ett odiskutabelt krig, bortom all tvivel, säger den rebulikanske senatorn Mike Lee, efter att ha röstat ja till förslaget.

Krisen i Jemen

Rådgivare i Vita huset har rekommenderat president Donald Trump att använda sin vetorätt mot förslaget.

Tiotusentals människor har mist livet i Jemen sedan stridigheterna bröt ut mellan regeringsstyrkor, stödda av Saudiarabien, och Houthirebeller,uppbackade av Iran, för fyra år sedan. FN har kallat konflikten för en av världens mest akuta humanitära katastrofer där stora delar av befolkningen lider av svält.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Jemen

Mer i ämnet