Foto: TT

USA varnar för resor till Europa

Uppdaterad
Publicerad

Enligt USA:s utrikesdepartement är Islamiska staten och Al-Qaida kapabla att planera och utföra terrorattacker i Europa. Därför har myndigheten nu utfärdat en generell varning för resor till Europa, enligt nyhetsbyrån Reuters.

USA:s utrikesdepartement vill att amerikanska medborgare ska vara medvetna om risken för terrorattacker i Europa.

Att resevarningen kommer nu beror inte på någon särskild händelse eller något specifikt hot utan på fortsatt risk för attacker.

”Var vaksamma”

Myndigheten vill att amerikanska medborgare ska vara medvetna om risken för terrorattacker i Europa och hänvisar till attackerna i Frankrike, Ryssland, Storbritannien och Sverige.

”Amerikanska medborgare bör alltid vara vaksamma på risken för att terroristsympatisörer eller självradikaliserade extremister kan utföra attacker med liten eller ingen varning”, skriver utrikesdepartementet.

Hotell och nattklubbar

USA utfärdade en resevarning inför jul- och nyårshelgen och den varningen gällde fram till februari.

LÄS MER: USA utfärdar global resevarning

Den nya resevarningen gäller fram till första september.

Platser som enligt USA:s utrikesdepartement kan utsättas för attacker är köpcentra, allmänna platser, hotell, nattklubbar, restauranger, parker, flygplatser.

Man varnar också för att terrorister kan använda i stort sett vilket vapen som helst, allt ifrån skjutvapen till fordon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer