USA:s utrikesminister tas emot av sin saudiske motsvarighet Adel al-Jubeir till vänster. I klippet hör du president Trump förklara varför han skickade sin utrikesminister till Saudiarabien. Foto: Leah Mills/TT

USA:s utrikesminister till Saudiarabien efter försvinnandet av Jamal Khashoggi

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagsmorgonen anlände USA:s utrikesminister Mike Pompeo Saudiarabien för att träffa landets företrädare efter försvinnandet av den saudisk-amerikanske journalisten Jamal Khashoggi.

Under måndagen uppgav USA:s president Donald Trump att han haft ett 20 minuter långt samtal med Saudiarabiens kung Salman som förnekade all vetskap om vad som hänt.

”Han sa att de arbetar tätt ihop med Turkiet för att hitta svar. Jag skickar omedelbart vår utrikesminister för att träffa kung!” twittrade han.

Saudisk journalist död

Inte heller kronprinsen Mohammed bin Salman, som Jamal Khashoggi i Washington Post skrivit kritiskt om, ska ha haft någon information om vad som har hänt.

Trump: ”Vem vet?”

Efter samtalet med kungen sa Donald Trump till journalister i Vita huset att ”det lät för mig som om de här kunde vara mördare som handlade på eget bevåg. Jag menar, vem vet?”.

Donald Trump kunde dock inte styrka sitt uttalande med bevis.

Enligt uppgifter från CNN planerar Saudiarabien att erkänna att Jamal Khashoggi dödats inne på landets konsulat i Istanbul i Turkiet.

”Kommer troligen kunna ta reda på det”

När Donald Trump i programmet 60 minutes fick frågan om kronprinsen Mohammed bin Salman gett order om att döda Jamal Khashoggi sa han:

– Ingen vet än, men vi kommer troligen kunna ta reda på det.

USA:s utrikesminister kommer efter sitt besök i Saudiarabien att ta sig vidare till Turkiet för att diskutera vidare Jamal Khashoggis fall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Saudisk journalist död

Mer i ämnet