Antalet lungåkommor som kopplas till e-cigaretter i USA skrivs ned. Arkivbild. Foto: Andrew Kelly/ Reuters/ TT

USA skriver ned antalet sjuka av e-cigaretter

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare i september rapporterade den amerikanska folkhälsomyndigheten CDC 450 fall av lungåkommor som kan ha utlösts av e-cigaretter, men nu skrivs den siffran ned till 380. Anledningen är att man räknat bort fall där kopplingen till e-cigaretter bedöms vara mindre trolig.

På sin hemsida skriver CDC att alla de drabbade har använt e-cigaretter eller motsvarande innan lungåkommorna upptäcktes. Det betonas att man inte vet exakt vad som ligger bakom, men de drabbade finns i hela 36 amerikanska delstater.

Man har heller inte lyckats koppla någon specifik produkt eller substans, men de avråder från att använda e-cigaretter tills man vet mer. Framförallt varnar myndigheten för att modifiera dem eller köpa dem på svarta marknaden.

Flera dödsfall

CDC skriver även att sex dödsfall i USA kopplas till e-cigaretter, men man är osäker på exakt vad som orsakat dödsfallen.

I torsdags meddelade USA:s president Donald Trump att man kommer att införa ett förbud mot smaksatta e-cigaretter och inhalatorer. Förbudet väntas införas under hösten.

– Vid det tillfället måste alla e-cigaretter utöver dem med tobakssmak ha tagits bort från marknaden, sa USA:s hälsominister Alex Azar i samband med en presskonferens.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.