Tom Bossert, säkerhetsrådgivare i Vita huset, menar att Nordkorea är direkt ansvarigt. Foto: TT

USA skyller IT-attack på Nordkorea

Uppdaterad
Publicerad

USA ger Nordkorea skulden för en världsomfattande IT-attack i våras. I Sverige drabbades bland annat Timrå kommun, företaget Sandvik och ett spa i Västervik av utpressningsviruset Wannacry.
Enligt den europeiska polismyndigheten Europol var angreppet utan motstycke.

Attacken inträffade i maj i år. Den skadliga koden infekterade över 300.000 datorer i omkring 150 länder genom att låsa datorns filer och kräva betalning i den virtuella valutan bitcoin för att de skulle återställas.

En säkerhetslucka i äldre versioner av operativsystemet Windows gjorde att den skadliga koden kunde sprida sig från dator till dator.

Kostade miljarder

Storbritannien har tidigare pekat ut Nordkorea som ansvarigt, men det här är första gången som USA gör det.

– Attacken var omfattande och kostade miljarder, och Nordkorea är direkt ansvarigt, säger Tom Bossert, säkerhetsrådgivare i Vita huset och fortsätter:

– Nordkorea har agerat synnerligen illa, i stora delar okontrollerat, i över ett årtionde och dess illvilliga beteende blir allt hänsynslösare. Wannacry var urskillningslöst vårdslöst.

Enligt USA ligger hackergruppen Lazarus, som opererar på uppdrag av den nordkoreanska regeringen, med stor sannolikhet bakom angreppet, uppger en högt uppsatt källa inom den amerikanska administrationen till Reuters.

– USA kommer förmodligen inte berätta hur de kan vara så säkra på det, för då kommer de att avslöja sina metoder, säger Peter Jonegård, ställföreträdande enhetschef på Myndigheten för säkerhet och beredskap.

Spred sig snabbt

I Storbritannien slogs stora delar av sjukvårdssystemet ut, i Ryssland orsakade viruset problem med postgången och i Kina drabbades nära 30.000 institutioner. I Sverige omfattades bland annat Timrå kommun, företaget Sandvik och ett spa i Västervik av attacken.

Angreppet beskrevs som unikt – enligt den europeiska polismyndigheten Europol hade inget annat utpressningsvirus spridit sig så snabbt.

– Det är definitivt den största attacken med ransomeware som har förekommit, sade Robert Jonsson, ställföreträdande chef på MSB:s cybersäkerhetsenhet, då till SVT Nyheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dataviruset WannaCry

Mer i ämnet