Foto: SVT

USA-städer släpper marijuana fritt

Uppdaterad
Publicerad

Förespråkarna för fri marijuana vann stora segrar i de amerikanska valen i veckan.

Det som överraskat också förespråkarna är att röstsiffrorna var så klara – det talas om jordskredssegrar för lokalt accepterande av innehav av marijuana.

I dag är det två delstater, Washington och Colorado, som har legaliserat marjiuana över hela delstaten.

Cannabis-legalisering i USA

I tisdagens val var turen kommen till delstaten Michigan och Maine där enskilda städer nu röstade för att tillåta innehav av marijuana.

Majoritet för legalisering

– En majoritet av amerikanerna instämmer nu i att marijuana ska legaliseras för vuxna och det har speglat sig i de här omröstningarna, säger Mason Tvert, en talesman för Marijuana Policy Project till New York Times.

Enligt en gallupundersökning nyligen uttalade sig 58 procent av USA:s invånare för en legalisering av drogen.

Det handlar om tre städer i Michigan: Ferndale (20.000 invånare), Jackson (33.000) och Lansing (114.000).

Röstsiffrorna blev 70 procent för i Ferndale, 60 procent i Jackson och i Lansing röstade 8.550 väljare för och 5.339 mot. I Ferndale stödde borgmästaren legaliseringen.

Första gången i öst

I dessa tre städer gäller att man utan straff får inneha ett ounce (cirka 28 gram) marijuana.

Dessutom röstade man för första gången i en delstat i öster för legalisering av marijuanainnehav – Portland, Maine, med 66.000 invånare. Man tillåter innehav av upp till 2,5 ounce (cirka 70 gram) marijuana. Lagen gäller för vuxna över 21 år. Ja-sidan fick i Portland 30 procent fler röster än nej-sidan.

– Vi har alltid sett detta som ett första steg mot att legalisera distribution och försäljnuing till hela Maine, säger David Marshall, en stadsfullmäktigeledamot i Portland enligt New York Times.

Till nya skolbyggen

– Det var allihop jordskredssegrar, säger Chuck Ream, en av grundarna av Safer Michigan Coalition som i åratal kämpat för legalisering.

I Colorado skedde också omröstningar om hur man mera i detalj ska handskas med den beslutade legaliseringen. I Colorado röstade 65 procent av väljarna för två skatter, en i grossistledet på 15 procent och ett konsumentledet på 10 procent.

Pengarna i Colorado ska användas dels för övervakning av marijuanahandeln dels till nya skolbyggen.

Både i Washington och Colorado håller man nu på att se över hur man i praktiken ska omsätta väljarnas beslut att legalisera marijuana.

Fortfarande ett brott

Men även om marijuana tillåts i delstater och kommuner är marijuanainnehav olagligt i statlig (federal) lag. Kommuner kan också komma i delo med delstater. Det råder orsäkerhet hur dessa lokala bestämmelser ska tillämpas i framtiden.

I Portland säger därför polischefen Michael Schauschuck att man kommer att tillämpa delstaten Maines lagar, där innehav av 2,5 ounce marijuana är ett brott.

Men USA:s federala justitiedepartement i Washington meddelade i somras att man inte tänker ingripa mot delstaterna Colorado och Washington efter deras beslut.

Uruguay först

Uruguay tycks bli världens första land som tillåter marijuana.  I mitten av november väntas kongressens överhus godkänna en sådan lag som redan godkänts av underhuset.

Priset för ett lagligt gram marijuana rapporteras bli en dollar för ett gram, enligt  nyhetsbyrån Associated Press (AP). Liksom det finns statliga spritfabriker i Uruguay ska det finnas statliga cannabisfabriker, är planerna enligt flera medier.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Cannabis-legalisering i USA

Mer i ämnet