Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag är väldigt sårad”. Se reaktionerna på att H&M stänger sina butiker i Ryssland. Foto: AP

Utförsäljning när svenska storföretag flyr Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

Västerländska företag lämnar nu Ryssland ett efter ett. Bland annat handlar det om storföretagen Apple, Ikea och McDonalds. Nu väljer de svenska jättarna H&M och Ikea att rea ut sina ryska produktlager.

I samband med Rysslands invasion i Ukraina har flera storföretag valt att lämna den ryska marknaden i protest.

Svenska företag som Ikea och H&M var tidigt ute med att stänga ner butiker och varuhus. I samband med att bolagen nu lämnar den ryska marknaden anordnas stora utförsäljningar för att bli av med varor i landet.

Storrear ut varor

Ikea har valt att rea ut sina möbler online. Bolaget meddelade i mars att de tillfälligt stoppar all export och import från landet, liksom den produktion som finns där. Ikea har totalt 17 butiker i Ryssland som kommer att stängas ner. De letar även efter nya ägare till deras fyra fabriker i landet.

H&M har valt att anordna en stor utförsäljning i en av sina butiker i ett shoppingcentrum i Moskva. Under tisdagen var trycket stort på utförsäljningen och många unga ryssar var besvikna på att klädkedjan stänger ner i landet, enligt besökare som AP pratade med.

– Jag kommer att börja kolla mer på ryska klädmärken, säger Anya som handlade på rean till AP.

Inte bara H&M och Ikea som lämnar

Sedan kriget i Ukraina inleddes har företag efter företag börjat planera för att lämna landet, vilket inte går över en natt. Vissa bolag har saktat ner sin verksamhet medan andra säljer delar av företagen till ryssar.

Bland annat sålde McDonalds sina 850 restauranger till en rysk franchiseägare. Snabbmatskedjan planerar att återöppna under namnet Vkusno-i Tochka.

Enligt en undersökning av amerikanska Yale University har över 1 000 företag uppgett att de lämnat eller skalat ner sin verksamhet i Ryssland, och dessutom gått längre än vad sanktionerna kräver. Samtidigt har en rad internationella bolag valt att fortsätta att verka i landet.

Tusentals anställda ryssar påverkas

De svenska storföretagen H&M och Ikea har båda uppgett att tusentals anställda kommer att påverkas. Ikea har 15 000 anställda i Ryssland och Belarus, men har inte sagt hur många som kommer att få sparken. Däremot har bolaget lovat lön i en halvårsperiod för de drabbade.

H&M uppger att 6 000 anställda i Ryssland kommer att drabbas och att de ser över hur de kan stötta dem i ytterligare några månader.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.