Medhjälpare till SVT dödad i Gaza

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s palestinske medhjälpare i Gaza dödades på onsdagen.
– Vi är oerhört ledsna och vill hjälpa familjen, säger utrikeschefen Ingrid Thörnqvist.

Under de senaste veckorna har SVT:s reporterteam Susan Ritzén och Anna Stålberg jobbat tillsammans med frilansjournalisten Ali Shehda Abu Afash när de rapporterat från striderna i Gaza.

Att utländska tv-team tar hjälp av så kallade ”fixare” för att få hjälp med allt från översättning till lokala kontakter är vanligt och Ali Shehda Abu Afash har varit medhjälpare till flera internationella tv-team.

Dödades av odetonerad robot

Under onsdagmorgonen jobbade han med nyhetsbyrån AP och följde med en grupp experter som skulle desarmera en odetonerad israelisk robot. Något gick fel och roboten exploderade. Ali Shehda Abu Afash, Simone Camilli, videojournalist från AP och tre tekniker dödades i explosionen. Ytterligare fyra personer skadades svårt.

SVT:s team, som just nu befinner sig just nu i Irak, nåddes av beskedet tidigare i dag.

– Ali var en erfaren och uppskattad fixare och vi kommer göra allt vi kan för att hjälpa hans familj, säger Ingrid Thörnqvist, utrikeschef på SVT.

Stora risker

Alli Shehda Abu Afash hade fått evakuera sin familj i Gaza, eftersom hans eget hus blivit bombat under striderna. Den senaste tiden hade han bott på AP:s kontor. Siffror över journalister som dödas i tjänsten visar att lokala journalister löper störst risk i oroliga områden.

– De utsätter sig för stora risker för de lever i området hela tiden. Vi kan åka därifrån, säger Ingrid Thörnqvist.

Hon understryker att SVT tar samma säkerhetsansvar för fixare på plats som för anställda medarbetare. Vissa får säkerhetsutbildningar i Stockholm och SVT står för skyddsvästar och hjälmar på plats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gazakonflikten

Mer i ämnet