Foto: SVT

”Utnämningen av Bannon har varit kritiserad från dag ett”

Uppdaterad
Publicerad

Donald Trumps kontroversiella chefsstrateg Steve Bannon plockas bort från USA:s nationella säkerhetsråd. SVT Nyheters USA-korrespondent Carina Bergfeldt reder ut vad det egentligen betyder.

Vilken signal skickar Donald Trump med det här beslutet?

Det är inte Donald Trump som tagit beslutet utan det är hans nye nationella säkerhetsrådgivare generallöjtnanten H.R. McMaster, som gjort det.

USA-val 2016

McMasters krav när han tillträdde var att han skulle få välja själv vilka han skulle jobba med och nu visar han tydligt att han vill köra sin egen linje.

Intressant är också att även chefen för CIA nu får en permanent plats i säkerhetsrådet. Och med tanke på att presidenten minst sagt sågat CIA vid fotknölarna bör det ses som en kraftig signal om att man nu krattat manegen för ett bättre samarbete.

LÄS MER: Trump högra hand petas från säkerhetsrådet

Kritiken mot Bannon har varit stark och många har sagt att han aldrig borde ha släppts in i rådet från början, får de rätt nu?

Ja, det tycker jag. Utnämningen av Bannon har varit kritiserad från dag ett. Och samtidigt som Trump tog in Bannon i säkerhetsrådet plockade han dessutom bort två väldigt viktiga personer: NSA:s chef och försvarschefen.

Med en namnunderskrift tog Trump alltså bort USA:s ögon och öron i form av NSA och USA:s svärd, i form av försvarschefen, samtidigt som han tog in en människa utan någon som helst erfarenhet i säkerhetsrådet.

Det här har nu general McMaster rättat till när han i dag gett de två sina permanenta platser tillbaka.

Från vilka håll har kritiken mot Bannon kommit?

Ifrån alla håll utom från de mest högerextrema. Bannon har varit ett bekymmer även för republikanerna. Han har varit ett bekymmer i båda lägren. I en intervju nyligen sa han bland annat att hans mål är att montera ned regeringen. Det är många som tycker att det är ett problem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet