Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se vägen till makten. Ben-Gvir bevakades tidigare av Israels säkerhetstjänst och ansågs vara så extrem att han inte tilläts tjänstgöra i militären.

Itamar Ben-Gvirs väg till makten

Publicerad

När Itamar Ben-Gvir var 19 år gammal ansågs han ha för extrema politiska åsikter för att få tjänstgöra i Israels militär. I dag är han landets minister för nationell säkerhet.

När den israeliske juristen och politikern Itamar Ben-Gvir förra året fick en plats i Benjamin Netanyahus regering beskrevs det som att Israels mångårige premiärminister nu slutit ett avtal med djävulen.

Anledningen är Ben-Gvirs ultranationalistiska åsikter. Som 16-åring gick han med i ett anti-arabiskt parti som förespråkade judisk överhöghet. Han bevakades av Israels säkerhetstjänst och ansågs vara så extrem att han inte tilläts tjänstgöra i militären.

Utrikesbyrån

Hur lyckades han till slut få makt i Israel och vad får Benjamin Netanyahu ut av att samarbeta med någon som Ben-Gvir?

Se mer om Itamar Ben-Gvirs makt i klippet ovan och i Utrikesbyrån: Avtal med djävulen, tisdag från kl 20 i SVT Play och kl 22 i SVT2.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utrikesbyrån

Mer i ämnet