Drottning Elizabeth fick Charles att leta efter borttappat hundkoppel: ”De kostar pengar”

Uppdaterad
Publicerad

I oktober blev Storbritanniens drottning Elizabeth inspelad när hon uttryckte besvikelse över världsledarnas agerande i klimatfrågan. Men drottningens engagemang i klimatfrågan är inte nytt. Elizabeth har alltid varit sparsam och miljövänlig, säger kungafamiljens fotograf Ian Lloyd till Utrikesbyrån.

Hon ser till att lamporna på Buckingham Palace är släckta, klackar om skor och håller fester i mindre byggnader på ägorna istället för på slottet. Den brittiska drottningen Elizabeth är inom familjen känd för att vara sparsam med resurserna. En gång fick hon till och med sin äldsta son att leta efter ett borttappat hundkoppel för att inte köpa ett nytt.

– Prins Charles hade varit ute med hunden och tappat bort kopplet och drottningen fick honom att gå tillbaka och leta, säger fotografen Ian Lloyd som länge tagit de officiella bilderna på kungafamiljen.

Utrikesbyrån

Samväldet drabbat

Tidigare i år publicerades en inofficiell inspelning där drottningen uttrycker frustration över världsledarnas långsamma arbete i klimatfrågan. Att Elizabeths klimatengagemang nu är mer öppen tror Ian Lloyd bland annat beror på att flera länder i samväldet, så som Kanada och Australien, har drabbats av extremväder.

– Länder hon är statschef i brukar finnas på listor över dem som kommer drabbas hårdast av klimatförändringarna. Det är något jag tror hon har varit medveten om hela livet.

”Det här gör dem relevanta”

Drottningen är långt ifrån den enda medlemmen i kungahuset som är intresserad av klimatfrågor. Hennes sonson prins William instiftade nyligen ett klimatpris och hans pappa, prins Charles, har länge brunnit för klimatet och miljön. Men den kungliga familjen har också kallats hycklare för att de förespråkar en klimatvänlig livsstil samtidigt som de flyger helikoptrar och privatjet.

Ian Lloyd säger att klimatet är ett sätt för kungahuset att involvera sig i frågor som är aktuella i samhället.

– Om monarkin avskaffas kommer det bero på människors ointresse. Folk kommer sluta tro på vad kungahuset sysslar med och inte reagera på dem. Klimatfrågan gör dem relevanta.

Klicka på klippet ovan för att höra Ian Lloyd ge mer exempel på Elizabeths sparsamma livsstil och se mer om det brittiska kungahusets klimatkamp i Utrikesbyrån: Klimatgalen på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utrikesbyrån

Mer i ämnet