Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Klicka på klippet för att höra journalisten Andrej Zacharov berätta om varför Prgozjin aldrig kommer få egen makt i Ryssland. Foto: Reuters

Ryska grävande journalisten: Därför har Wagnerledaren Prigozjin ingen makt

Uppdaterad
Publicerad

Är Wagnerledaren Jevgenij Prigozjin Rysslands nästa president? Eller är han bara intresserad av att höras och skapa rädsla? Den ryske grävande journalisten Andrej Zacharov, som själv haft kontakt med Prigozjin, berättar om sin syn på Putins före detta kock.

Jevgenij Prigozjin har gått från att vara ansvarig för Putins catering till att leda den privata armén Wagnergruppen som deltar i kriget i Ukraina. På sistone har han dessutom skapat rubriker med högljudda utspel om den ryska arméns inkompetens.

Prigozjins sylvassa kritik av militärledningen har fått ögonbryn att höjas och många undrar hur han kommer undan med förolämpningarna – och om han har egna politiska ambitioner.

Utrikesbyrån

Enligt den ryske grävande journalisten Andrej Zacharov är Prigozjin dock bara Rysslands största troll, vars medieutrymme inte står i proportion till den makt han har.

Hör Andrej Zacharov berätta varför Wagnergruppens ledare inte är särskilt mäktig och egentligen inte har några politiska ambitioner i videon ovan. Se hela avsnittet av Utrikesbyrån om Jevgenij Prigozjin på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utrikesbyrån

Mer i ämnet