Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Som Frankensteins monster. Hör den tidigare ISI-chefen förklarar i vilka situationer Pakistans säkerhetstjänst kan samarbeta med terrorstämplade organisationer.

Han ledde en av världens farligaste underrättelsetjänster: Ingen litar på någon annan

Publicerad

Den pakistanska underrättelsestjänsten Inter-services intelligence, ISI, har kallats för en av världens farligaste. De sägs ligga bakom flera terrordåd, bland annat i Bombay 2008, och är även anklagade för att ha utbildat talibaner. Samtidigt är de nära allierade med USA.

– Inga säkerhetstjänster litar på varandra, säger tidigare ISI-chefen Asad Durrani till Utrikesbyrån.

Den pakistanska underrättelsetjänsten, ISI har kallats för en stat i staten och har anklagats för att ha planerat ett flertal terrordåd, bland annat i Bombay 2008 när 175 människor miste livet. Terrorgruppen Lashkar-e-Taiba, låg bakom attacken och en av de tillfångatagna terroristerna erkände att han tränats av ISI.

Asad Durrani var ISI:s chef i början på 90-talet och säger till Utrikesbyrån att underrättelsetjänsten aldrig skapat terrorgrupper men att de ibland kan vara en nyttig bundsförvant.

– Vi startar aldrig den här typen av grupper men om du märker att det finns grupper som kan vara till nytta, som till exempel gör motstånd mot Indien i Kashmir eller mot den amerikanska ockupationen, då kan vi besluta oss för att samarbeta med dessa grupper.

Samarbetet med USA

Pakistan har officiellt stöttat USA i kriget mot terrorismen. Samtidigt var det i närheten av en pakistansk armébas som Usama bin Ladin höll sig undan. Utåt är de båda länderna allierade men Durrani menar att de egentligen inte litar på varandra.

– Vårt samarbete kan bäst bekrivas som ett olyckligt äktenskap. Ibland, om det finns gemensamma intressen, delar vi information med varandra men allt som oftast gör vi inte det. Det finns ingen tillit.

Relationen till talibanerna

Ett samarbete som tycks fungera bättre är det mellan ISI och de afghanska talibanerna. Efter att talibanerna återtagit makten dröjde det inte långt innan dåvarande ISI-chefen Faiz Hameed, reste till Kabul för ett officiellt besök.

Besöket blev kontroversiellt men enligt Asad Durrani har ISI sedan länge haft en god relation till de afghanska talibanerna.

– Jag tycker det är bra att vi under de senaste tjugo åren har haft en fungerande relation med talibanerna. Vi har hela tiden vetat att de förr eller senare skulle lyckas kasta ut USA.

Klicka på klippet för att höra mer från Asad Durrani och se mer i Utrikesbyrån:Talibanmakarna ikväll på SVT play från kl 19.30 eller i SVT2 21.45.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Utrikesbyrån

Mer i ämnet