Tyska vaccinmotståndare planerade mord på ledande politiker

Uppdaterad
Publicerad

En grupp hårdföra motståndare till Tysklands coronapolitik har i en hemlig chattgrupp planerat att mörda en ledande politiker i Sachsen, uppger tysk polis. På onsdagsmorgonen genomförde specialstyrkor inom polisen en razzia i Dresden.

Mordplanerna mot Sachsens ministerpresident Michael Kretschmer (CDU) blev kända för myndigheterna för en vecka sedan, efter att journalister på public service-kanalen ZDF infiltrerat en hemlig chattgrupp i meddelandeappen Telegram, uppger Reuters

Där diskuterade ett antal personer hur Kretschmer skulle dödas på grund av delstatsregeringens coronapolitik och det faktum att han uttalat stöd för vaccin.

Coronapandemin

Insatsstyrka slog till

Gruppen Dresden Offlinevernetzung (Dresden offline-nätverk) tros ha tillgång till både skjutvapen och armborst, varför den sachsiska kriminalpolisens särskilda insatsstyrka deltog i onsdagens räd. Husrannsakningar har genomförts på flera adresser i Dresden.

Fallet rubriceras som förberedelse till ett grovt, statshotande våldsdåd, uppger polisen.

Varnade för terrordåd

Den senaste tiden har både politiker och experter varnat för att proteströrelsen mot den tyska coronapolitiken håller på att radikaliseras, och att landet snart kan få se rena terrordåd av militanta covidförnekare och vaccinmotståndare.

I helgen spårade flera demonstrationer mot coronarestriktioner ur runt om i landet, med våldsamma attacker mot poliser och journalister.

Hög andel smittade

I delstaten Sachsen är den rapporterade infektionsfrekvensen på grund av covid-19 bland de högsta i Tyskland, samtidigt är vaccinationsfrekvensen den lägsta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet