Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Pia Olsen Dyhr (Socialistisk Folkeparti), Morten Østergaard (Radikale Venstre) och Mette Fredriksen (Socialdemokratiet). Foto: Adrian Wyld/AP/TT / Bertil Ericson/TT / Heiko Junge/NTB scanpix/TT

Flyktingpolitiken delar det röda blocket – råder minst sagt delade meningar

Uppdaterad
Publicerad
ANALYS · Hela tretton partier ställer upp i årets folketingsval, vilket är fler än på flera decennier. Men det är också ett ovanligt splittrat politiskt landskap som går till val i Danmark. Och flera partier har bytt såväl hjärtefrågor som allianser.
Marie Nordstrand, utrikesreporter SVT Nyheter.

Marie Nordstrand

Utrikesreporter

Förra valet handlade det om ifall den offentliga sektorn skulle växa eller krympa. Den här gången är det snarare kvalitén och metoden som debatterats.

Både regeringspartiet, det liberala Venstre, och Socialdemokraterna har gjort reformutspel kring hälsa, sjukvård och pension. Socialdemokraterna vill locka väljare med mer pengar och Venstre vill skrota de danska regionerna vars främsta uppdrag är att driva sjukhus.

Men när det gäller välfärd och skattepolitik finns det också skarpa skiljelinjer inom det röda blocket. Där många av de partier som står till vänster om Socialdemokraterna vill höja skatterna betydligt.

Stram flyktingpolitik för Socialdemokraterna

Precis som tidigare val har det i år också varit mycket fokus på invandrings- och flyktingpolitik. Men den här gången har det politiska landskapet målats om. Socialdemokraterna har under de senaste åren närmat sig det invandringskritiska Dansk Folkeparti  och står i dag för en stram invandringspolitik. De har därmed också lyckats locka tillbaka en hel del väljare från Dansk Folkeparti, som ser ut att tappa upp mot hälften av sina röster, enligt flera opinionsundersökningar.

Samtidigt har de grönröda partier som ingår i vänsterblocket tagit över flera av de socialdemokratiska väljare som flytt partiet på grund av deras nya flyktingpolitik. Så det råder minst sagt delade meningar i det röda blocket – vilket kan leda till en hel huvudvärk vid en eventuell röd regeringsbildning.

Dansk Folkeparti har fått konkurrens

Det invandringskritiska Dansk Folkeparti har fått konkurrens av två partier som vill se en ännu stramare invandringspolitik än deras: Stram Kurs,som leds av den islamofobiske debattören Rasmus Paludan, och Nye Borgerlige som både säger nej till EU och invandring.

Regeringspartiet Venstre som har haft Dansk Folkeparti som stödparti börjar däremot mjukna en aning när det gäller invandringspolitik. Partiet, som i grunden är ett liberalt parti som står för en relativt öppen invandring, har dragits med splittringar i den här frågan under hela sin tid vid makten. 

Klimatet viktigast för väljarna

Men den viktigaste frågan enligt de danska väljarna är miljön och klimatet. Det är framförallt de unga väljarna som engagerar sig i miljöfrågor, något som lockat nästan alla de danska partierna att satsa på grön politik. Trots det tycks Alternativet – det parti som utmålat sig som det mest gröna – förlora en stor andel av sina röster. Något som delvis kan ha att göra med den hårda konkurrensen.

De partier som satsat lite extra på miljöfrågor är de rödgröna partierna Enhedslistan, Radikale Venstre och Socialistisk Folkeparti. Men även Socialdemokraterna och Venstre har lyckats profilera sig som partier som tar miljön på allvar.

Det enda av de större partierna som inte engagerat sig i klimatfrågan är det invandringskritiska Dansk Folkeparti, som håller en relativt klimatkritisk hållning. Något som kanske visar sig vara en strategisk miss med tanke på hur låga deras opinionssiffror är.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa skeenden”.

Val i Danmark 2019

Mer i ämnet