Statsvetaren Henrik Ekengren Oscarsson har följt många amerikanska presidentval. Han säger att opinionsläget länge talat för Biden men att det är alldeles för tidigt att säga något om valutgången. Foto: SVT

Valforskaren Henrik Ekengren Oscarsson svarar på tittarnas frågor

Uppdaterad
Publicerad

Kan det amerikanska presidentvalet sluta oavgjort? Vad krävs för att valet ska avgöras snabbt? Och har det någonsin hänt att en president vägrat att avgå?

Valforskaren och statsvetarprofessorn Henrik Ekengren Oscarsson svarar på tittarnas valfrågor i SVT:s chatt.

Den amerikanska valdagen är här och i dag går amerikaner till vallokalerna runt om landet.

På grund av det stora antalet poströster finns en risk att valresultatet drar ut på tiden. Men vad är det som talar för att valet skulle avgöras omedelbart”?

Valforskaren Henrik Ekengren Oscarsson svarar på tittarnas frågor i SVT:s chatt. Han menar att ett scenario skulle vara om demokraternas presidentkandidat Joe Biden tar en ointaglig ledning i Florida vid 01.30 i natt, följt av ett liknande resultat i delstaterna Georgia eller North Carolina.

– Då vet vi. Är det jämnare, ungefär som i opinionsmätningarna, eller om Trump skulle ta de delstaterna så kommer det nog ta lite längre tid. Svårbedömt. Många rörliga delar, skriver han i SVT:s chatt.

Kan bli 269-269

För att ta hem segern i det amerikanska valet krävs det att en kandidat samlar 270 elektorsröster Men kan det teoretiskt sett sluta oavgjort?

– Det finns teoretiska utfall där slutställningen i elektorskollegiet blir 269-269. Då väljer representanthuset vem som blir president och senaten vem som blir vice-president. Det behöver inte vara från samma parti, skriver han i chatten.

Valet står mellan republikanernas kandidat, president Donald Trump och den demokratiska kandidaten Joe Biden. Men har någon amerikansk delstat vunnits av en kandidat som vare sig är demokratisk eller republikansk?

Enligt Henrik Ekengren Oscarsson vann den oberoende kandidaten Ross Perot 18 procent av rösterna i presidentvalet 1992. Han lyckades dock inte vinna någon enda elektorsröst.

Fredlig växling av makten i 250 år

Finns det någon president i amerikansk modern historia som motsatt sig valresultatet och vägrat avgå?

– Nej. 45 presidenter. 250 år. Fredlig växling vid makten är ett av demokratins viktigaste särdrag, skriver Ekengren Oscarsson.

Senare under kvällen gästade Ekengren Oscarsson Aktuellt och fick där frågan om vem han tror kommer att ta hem valet?

– Det är mycket som länge har talat för Joe Biden, högt valdeltagande brukar gynna Demokraterna. Förtidsröstandet har varit rekordhögt. Biden har haft en större och mycket mer stabil ledning än Hillary Clinton hade. Amerikanska val handlar dock mycket om att mobilisera i slutet, så det kommer att bli väldigt spännande när vi får de första rapporterna om räknade röster, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Presidentvalet i USA

Mer i ämnet