Kurderna i södra Kurdistan strömmar till röstlokalerna idag för att lägga sin röst för att Kurdistan ska bli ett eget land. Foto: Niclas Berglund/SVT

Vallokalerna i irakiska Kurdistan har stängt

Uppdaterad
Publicerad

Den kontroversiella folkomröstningen i irakiska Kurdistan har avslutats. Enligt den kurdiska tv-kanalen Rudaw låg valdeltagandet på 97 procent.

Nu har de sista människorna lagt sin röst i den historiska, men även kontroversiella, folkomröstningen som hållits i irakiska Kurdistan i dag. Trots att det kommit hot och varningar från bland annat grannländerna Turkiet och Iran, valde majoriteten av befolkningen att gå till valurnorna. Enligt den kurdiska tv-kanalen Rudaw låg valdeltagandet på 97 procent. Det kan ta upp till 72 timmar innan det slutgiltiga valresultatet kommer.

5,2 miljoner röstberättigade

Omröstningen har varit öppen för de 5,2 miljoner personer, alltså inte bara kurder, som är minst 18 år gamla samt är registrerade i någon av de kurdkontrollerade städerna i norra Irak, skriver BBC.

Kurdernas självständighetskamp

På måndagskvällen meddelade polisen i staden Kirkuk att man kommer införa ett utegångsförbud i staden efter att omröstningen avslutats, efter order från stadens guvernör.

Under måndagskvällen offentliggjorde Irak och Turkiet att de inlett en gemensam militärövning i närområdet.

Det var varmt och kvalmigt i den lilla idrottshallen, dit många kom idag för att rösta. Lyckan att få rösta var stor bland många Kurder. Foto: Niclas Berglund/SVT
Valdeltagandet var stort idag i röstlokalen i Erbil. Foto: Niclas Berglund/SVT
Det var en känsla av kaos i lokalen och flera fick skrika för att göra sin röst hörd, men det fanns ett tydligt system för hur omröstningen skulle gå till. Foto: Niclas Berglund/SVT
Flera kurder ville skynda sig att lägg sin röst – de vi pratade med röstade ”Ja”. Foto: Niclas Berglund/SVT
Erbil, Kurdistan Foto: Niclas Berglund/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kurdernas självständighetskamp

Mer i ämnet