Fem av de åtta dödsoffren var ett gäng kompisar från Argentina. Foto: TT

Vännerna var på klassåterträff – blev nermejade

Uppdaterad
Publicerad

Ett kompisgäng från Argentina som var i New York för att fira att det var 30 år sedan de gick ut gymnasiet var några av offren under tisdagens misstänkta terrordåd. Sex av de åtta dödsoffren dog direkt, två avled på sjukhus i dådet som kallas det dödligaste i New York sedan attackerna den elfte september 2001.

Åtta människor dödades och elva skadades när en pickup körde över människor längs en cykelväg på den västra sidan av Manhattan i New York. Det argentinska utrikesdepartementet bekräftar att fem av de åtta offren var ett gäng kompisar från Argentina på besök i New York för att fira 30-årsjubileum sedan de gick ut gymnasiet.

Chockad av händelsen

Enligt New York Post ägde en av dem ett stålverk och ska ha bjudit sina klasskamrater som inte själva hade råd med flygbiljett till USA. Argentinas utrikesminister Jorge Faurie säger att han är chockad av händelsen, och säger att offrens familjers smärta delas av alla argentinare.

Ett av dödoffren var belgisk medborgare och ytterligare tre belgare har skadats i attacken: en mamma, pappa och en son som tillhör samma familj.

New York Times rapporterar att sex av de åtta dödsoffren dog på platsen för dådet. De två andra dog på sjukhus.

Inga svenskar drabbade

Identiteten på de övriga dödsoffren är fortfarande oklart. Förutom de döda fördes minst elva personer med allvarliga skador till sjukhus.

– Vi har inte fått in några uppgifter om drabbade svenskar, säger Victoria Bell på UD:s presstjänst till TT.

Sayfullo Saipov, 29, från Uzbekistan misstänks ha utfört attacken och sköts av polis efter att ha kraschat med pickupen. Saipov opererades för skottskador och väntas överleva.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåd på Manhattan

Mer i ämnet