En av kvällens hetaste ämnen var sjukvården där både Bernie Sanders och Elizabeth Warren vill göra stora förändringar. Foto: Lucas Jackson/TT

ANALYS: ”Vänsterkandidater tog mest utrymme i debatten”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Elisabeth Warren och Bernie Sanders stod i fokus när första omgången kandidater debatterade i kampen om att få bli Demokraternas utmanare i presidentvalet. 

Alexander Norén

Ekonomikommentator

I den första av två debattkvällar i Detroit hade CNN lagt upp det för att det skulle bli Warrens och Sanders kväll. Redan i introduktionen sa speakerrösten att det var dessa, de mest progressiva kandidaterna, som stod i centrum och antydde att de andra mer moderata demokraterna var där för att utmana dem. 

Det började med den fråga som engagerar flest väljare – sjukvården. Där vill både Warren och Sanders göra stora förändringar, genom att gå från ett system med huvudsakligen privata sjukförsäkringslösningar till ett ”sjukvård för alla”-system som är skattefinansierat.

”Sagoberättelsepolitik” om Sanders och Warren

De andra kandidaterna vill i olika utsträckning gå åt det hållet, men de närmast mitten vill inte röra dagens system för mycket för att inte riskera att alla amerikaner med privata sjukförsäkringar ska känna att de förlorar något som de redan betalat dyrt för.

Bland mittendemokraterna var det John Delaney som tog täten i att kritisera Warren och Sanders för förslag som han beskrev som ”sagoberättelsepolitik”, och menade att man måste välja en mer pragmatisk kandidat för att få med sig mittenväljarna de behöver för att slå Trump. Pete Buttigieg fortsatte trycka på sin ålder och lansera sig som ett nytt fräscht alternativ.

Pratshowvärdar har skojat om Buttigiegs pojkaktiga utseende och en av kvällens programledare påpekade att 37-årige Buttigieg faktiskt klarar åldersgränsen för att bli president (35 år).

Förlorarna var de som knappt fick tala.

Orden fördelades inte rättvist

Trots att CNN:s programledare från början var noga med att instruera kandidaterna att hålla tiden så fördelade de inte ordet rättvist. Exempelvis fick outsidern ikväll, motivationsföreläsaren och självhjälpsboksförfattaren Marianne Williamson, förhållandevis lite tid att säga något.

Hon kan dock glädja sig med att hon efter debatten var den som flest sökte efter på nätet och den vars namn trendat starkast på Twitter. I morgon kväll är det dags för den andra debatten. Då kan man räkna att fokus kommer hamna på mittenkandidaterna Joe Biden och Kamala Harris.

Biden, Harris, Warren, Sanders och Buttigieg är de som hittills har starkast opinionsstöd (de andra ligger långt efter) och har lyckats samla in mest kampanjpengar.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.