Thomas Coville i sin 31 meter stora trimaran är snabbast i världen. Foto: FTVVisa alla (2)
Visa alla (2)

En världsomsegling i rekordfart

Uppdaterad
Publicerad

På juldagen krossades världsrekordet i ensamsegling jorden runt med över en vecka. Fransmannen Thomas Coville gick i mål efter 49 dagar, tre timmar och sju minuter vid hamnstaden Brest på den franska atlantkusten. Han hade då seglat den 31 meter lång trimaran 5.259 mil.

Den 48-årige Coville firade sin ankomst till Brest i tårar och med champagne samtidigt som han meddelade sin största önskan att få sova mer än tre timmar i stöten.
– Jag vill somna med känslan att allt är okej och att hjärnan äntligen får koppla av, berättar Coville för The Guardian.

Ett misstag och du är död

– Det svåraste med att segla en flerskrovsbåt, till skillnad mot en vanliga segelbåt, är att om du missar något är du död, sa Coville till Reuters.
– Ungefär som bergsklättring utan säkerhetslina, ett felgrepp och du faller. Det är denna press som är svår att hantera. Och ändå, den otroliga glädjen du känner när du är på gränsen mellan vatten och luft, när båten flyger fram och endast en roderfena är i, det är den magin vi som seglat hela livet söker.

Fruktansvärt tufft

Utmaningarna var många, både fysiskt och psykiskt. För att inte tala om tio meter höga vågor i Indiska oceanen där båten kastades omkring som en vante trots sin storlek, berättade Coville.
Under hela färden hade han internetförbindelse med supportteamet som hjälpte honom att ha koll på vädret och optimera kursvalet. Fransmannen hade också tur med vädret till skillnad mot tidigare försök. Man ska också veta att detta var den tredje snabbaste tiden i världen där övriga segelbåtar haft besättningar på 10-14 man.

Han lyckades efter femte försöket

När Coville satte segel den 6 november var det hans femte försök att slå det tidigare rekordet på 57 dagar och 13 timmar, ett rekord som innehades av Francis Joyon. Då var det exceptionellt när han i sin tur slog brittiskans Ellen MacArthurs tidigare rekord. Faktum är att endast tre personer någonsin har försökt att på egen hand segla nonstop jorden runt i en flerskrovsbåt. Vid Covilles tidigare försök har båtarna antingen gått sönder eller så har han inte varit tillräckligt snabb.

Otroligt snabb segling

Coville hade nu en medelhastighet på 24 knop eller över 50 km/timmen. Trimaranen Sodebo Ultim är 31 meter lång, 21 meter bred med en 35 meter hög mast som kan ha en segelyta på 680 kvadratmeter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.