Varken Frankrikes Emmanuel Macron, Tysklands Angela Merkel eller Storbritanniens Theresa May var nöjda med att USA lämnar klimatavtalet. Foto: TT

Världsledare besvikna efter Trumps beslut

Uppdaterad
Publicerad

Frankrike, Tyskland och Italien går inte med på Trumps krav att omförhandla Parisavtalet. Efter Trumps besked att USA hoppar av försäkrade flera världsledare att de kommer fortsätta stödja överenskommelsen.

Klimatavtalet är inte omförhandlingsbart. Tyskland, Frankrike och Italien funderade inte länge på Donald Trumps krav att omförhandla det så kallade Parisavtalet för att USA skulle stanna kvar och jobba mot klimatförändringarna.

I ett gemensamt brev beklagar ledarna för de tre länderna att USA hoppar av, men säger att avtalet inte kommer att skrivas om.

LÄS MER: USA lämnar Parisavtalet

– Det finns ingen plan B, säger Frankrikes Emmanuel Macron.

Den franske presidenten avslutade ett tal efter Trumps besked med att parafrasera sin amerikanske kollegas kampanjslogan.

– Var vi än bor, vilka vi än är, har vi alla samma ansvar: Att göra vår planet fantastisk igen.

Samtidigt passade han på att bjuda in amerikanska forskare till Frankrike för att kämpa mot klimatförändringarna där istället.

– USA har vänt världen ryggen, men Frankrike har inte vänt USA ryggen, säger Macron.

”För dyrt för USA”

Donald Trump meddelade på torsdagen att USA inte längre stödjer överenskommelsen som undertecknades 2015. Han anser att avtalet kostar USA för mycket och att han genom att lämna det uppfyller vallöftet om att sätta amerikanska arbetare först.

Beskedet var väntat, men rörde ändå upp starka känslor – inte bara bland världsledare utan även flera amerikanska företag och entreprenörer.

LÄS MER: Punkt för punkt – här är avtalet

Elon Musk, chef för Tesla och Space X, twittrade att han nu kommer att lämna sin plats som Trumps rådgivare i två grupper för företrädare ur näringslivet och industrin. ”Att lämna Paris [avtalet] är inte bra för USA eller världen”, skriver han.

General Electrics Jeff Immelt, som också är en av Trumps rådgivare, säger att han är besviken, och att företagen nu får leda kampen mot klimatförändringarna.

Även Walt Disneys vd Bob Iger lämnar Trumps råd efter klimatbeslutet, enligt amerikanska medier. Däremot stannar General Motors Mary Barra.

Facebooks vd Mark Zuckerberg säger i ett inlägg att Trumps beslut ”är dåligt för miljön, dåligt för ekonomin och det riskerar framtiden för våra barn.”

Amerikanska företagsjättar som Microsoft, Amazon och Walmart meddelade att de stödjer avtalet och kommer att fortsätta att jobba för att nå dess mål.

Putin: ”Finns inga alternativ”

Redan innan beskedet kom försäkrade Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Kinas premiärminister Li Keqiang att deras respektive länder står enade i kampen mot klimatförändringarna.

De nordiska statsministrarna skrev ett gemensamt brev till den amerikanske presidenten. ”Vi uppmanar dig starkt att visa globalt ledarskap – och att fatta rätt beslut”, stod det.

LÄS MER: Nordiskt krav på Trump och Parisavtalet

Andra som uttryckte besvikelse var Storbritanniens Theresa May, FN:s generalsekreterare Antonio Guterres och Kanadas Justin Trudeau.

– USA:s beslutet är nedslående, men vi fortsätter att inspireras av den växande rörelsen runt om i världen för att bekämpa klimatförändringar och övergång till rena tillväxtekonomier, säger Trudeau.

Indiens premiärminister Modi sa på onsdagen att Indien håller fast vid avtalet och att det vore ”ett brott” att förstöra miljön för framtida generationer.

Även Ryssland fortsätter stödja överenskommelsen. Putins talesperson Dmitrij Peskov säger att Ryssland har ”höga tankar” om avtalet.

– Det finns inga bra alternativ, hälsar Putin via Peskov, enligt ryska nyhetsbyråer.

”Vi ska inte göra andra länder nöjda”

Men president Trumps besked har även mötts av glädje, främst bland de egna. 

– Det här var inte ett bra avtal för USA. Presidenten vill omförhandla till ett avtal som är bra för oss, säger USA:s finansminister Steve Mnuchin. Han menar att USA redan gör tillräckligt för att stoppa klimatförändringarna. 

LÄS MER: Obama om Trumps beslut: Förkastar framtiden

USA:s ambassadör till FN Nikki Haley håller med.

– Presidenten handlade utifrån USA:s intressen, tog ett steg från ett bristfälligt avtal och öppnade dörren för ett nytt som är bättre balanserat. Vi ska inte sätta vår ekonomi på spel för att göra länder som inte kommer i närheten av vår miljöstandard nöjda, skrev hon i ett uttalande.

Trumps dotter Ivanka och hennes make Jared Kushner, som båda står presidenten nära, var inte med när beskedet levererades till pressen. Enligt uppgifter till nyhetsbyrån AP ville Ivanka Trump att USA skulle hålla fast vid Parisavtalet, medan Jared Kushner förespråkade att det skulle omförhandlas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.