Towe Rönneke bor och arbetar i Paris. Här tar hon en kort luftpaus – något hon vill undvika då hettan gör det jobbigt att vara utomhus. Foto: Privat

Varmaste junimånaden på 72 år när temperaturen stiger i Frankrike

Publicerad

Väderfenomenet, på franska kallat canicule, började igår och väntas pågå i minst sex dagar. I 53 franska departement har Metéo-France, den nationella vädermyndigheten, gått ut med att vaksamhet ska iakttas, bland annat i Paris.

Efter en tråkig vår har sommaren med full kraft kommit till Frankrike. Under tisdagsmorgonen visade termometern på 34 grader i Paris. I Lyon, beläget i sydöstra delen av landet, uppmättes 39 grader. Samtidigt rapporterar Metéo-France att den nattliga temperaturen inte kommer vara lägre än 20 grader.
– Det är den varmaste junimånaden sedan 1947, säger meteorologen Emmanuel Demaël enligt AFP.

”Är ganska olidligt att vara ute”

Towe Rönneke arbetar på Svenska Handelskammaren i Paris.

– Hettan kom väldigt oväntat, och den är väldigt tryckande. Speciellt nattetid, det blir svårt att sova när det inte är svalt.

Hur reagerar Parisborna?

– De flesta håller sig stilla och försöker att inte röra sig så mycket utomhus. Många parker har öppet dygnet runt, men jag håller mig inne. Det är ganska olidligt att vara utomhus just nu.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer