Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varning för obehagliga bilder. Efter närmare åtta månaders ockupation befriades staden Lyman av den ukrainska armén i helgen. Foto: EBU

Förödelse i återtagna Lyman – volontärer tar hand om döda ryska soldater

Uppdaterad
Publicerad

Den ukrainska staden Lyman, som återtogs av Ukraina i helgen, ligger i spillror efter ockupationen. I material från BBC ses utsända från en ukrainsk humanitär grupp gå runt mellan stupade ryska soldater.

Som en del i den ukrainska motoffensiven i östra Ukraina höll landets militär på att omringa den av Ryssland ockuperade staden Lyman. För att undvika inneslutning retirerade de ryska ockupationsstyrkorna från staden, vilket setts som ett stort bakslag eftersom staden är ett strategiskt viktigt järnvägsnav.

Enligt brittiska underrättelseuppgifter led Ryssland stora förluster när staden övergavs. Bilder som BBC-teamet samlat in visar kroppar efter döda ryska soldater längs vägarna som leder in i staden.

”Svårast att överleva bombningen”

Samtidigt vittnar civila för BBC om hur livet sett ut under den ryska invasionen och senare ockupationen av staden.

– Det svåraste var att överleva bombningen. Granaterna exploderade och vi bad när vi var nere i källaren. Vi åt inte regelbundet och vi kunde inte ens göra te, säger Lena, invånare i Lyman.

Annekterats av Ryssland

Ryssland anser att hela regionen Donetsk, där Lyman ligger, tillhör Ryssland. Efter en riggad folkomröstning beslutade Ryssland i förra veckan att i strid mot folkrätten annektera Donetsk och fyra andra regioner, trots att ryska styrkor bara kontrollerar delar av områdena.

Se bilder från staden Lyman i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.