Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Drönarbilder visar översvämmat Cherson efter dammkollapsen i Nova Kachovka Foto: Reuters

Varningen: Vattnet fortsätter stiga efter förstörelsen av kraftverksdammen Kachovka i södra Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Vattnet fortsätter att stiga efter förstörelsen av kraftverksdammen Kachovka i södra Ukraina. Nu pågår evakueringen för fullt, bland annat inne i staden Cherson.

– Alla mina rum ligger under vatten, säger 68-åriga Natalia Korzh.

Byar och samhällen ligger under vatten och minst 3 000 människor har hittills tvingats lämna sina hem efter att de svämmats över. Hundratusentals människor uppges dessutom sakna dricksvatten.

Chersons militära chef Oleksandr Prokudin räknar med att vattnet kommer att stiga ytterligare en meter det närmaste dygnet, innan vattennivåerna börjar sjunka, rapporterar TT.

– Intensiteten har mattats av något, men på grund av de omfattande skadorna på dammen fortsätter vattnet att komma, säger han enligt AP.

Tvingas använda båtar

På gatorna i staden Cherson, med knappt 300 000 invånare, används träbåtar, luftmadrasser och uppblåsbara gummibåtar för att evakuera och ta sig fram. Många som tvingas lämna sina hem har bara hunnit få med sig sina pass och sina husdjur, skriver flera nyhetsbyrån.

Foto: Mykola Tymchenko/EPA

En av de evakuerade är 68-åriga Natalia Korzh, som fått simma delar av vägen för att fly från sitt hus. Hon är barfota med benen täckta av rivmärken. Händerna darrar av kyla.

– Alla mina rum ligger under vatten. Mitt kylskåp, frysen, allt flyter. Vi är vana vid beskjutning, men en naturkatastrof är en riktig mardröm, säger hon till AFP.

Ukraina: Ryska soldater sveptes med

Kort efter dammkollapsen blev ukrainska trupper på den västra sidan av Dnipro vittnen till hur ryska soldater sveptes med i vattenmassorna och flydde längs den östra sidan av floden. Det säger en officer i Ukrainas väpnade styrkor i en intervju med CNN.

Flera ryska soldater ska ha dödats eller skadats och flera ryska positioner ska ha översvämmats, säger han i intervjun. Eftersom den östra flodstranden är på en lägre nivå än den västra så ska de ryska trupperna ha drabbats hårdare av översvämningarna än de ukrainska.

Ryssland och Ukraina skyller fortsatt katastrofen på varandra. ”Det var utan tvekan ett attentat”, sa Ukrainas president Zelenskyj på tisdagen. Rysslands president Putin beskrev på onsdagen i sitt första uttalande händelsen som en ”barbarisk handling” från Ukraina.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Senaste nytt kriget i Ukraina

Mer i ämnet