Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Irans varmaste provins Khuzestan drabbas extra hårt där temperaturer kan nå 50 grader sommartid. Hör Irankännaren Rouzbeh Parsi förklara. Foto: SVT

Protester i Iran efter svår vattenbrist

Uppdaterad
Publicerad

Protester i Iran har eskalerat under den senaste veckan, till följd av en svår vattenbrist mitt i sommarmånaderna.

– Folk protesterar mot det faktum att det inte finns vatten och att staten inte har någon plan för att lösa problemet som man länge negligerat, säger Rouzbeh Parsi, irankännare.

I en veckas tid har protester pågått i det ekonomiskt viktiga området Khuzestan i sydvästra Iran. En svår vattenbrist och strömavbrott i 50-gradig hetta, har gjort att folket nu går ut på gatorna och kräver en systemändring.

Det är ett sammanbrott av en redan skör infrastruktur, och när torkan stryper vattenförsörjningen förvärras det hela av strukturella problem i landet.

– I stället för att lära sig ta vara på det lilla vatten man har i Iran så har man ett ständigt överuttag av vatten och det leder till vattenbrist, säger Rouzbeh Parsi, irankännare och programchef vid Utrikespolitiska institutet.

50 grader varmt

Det drabbar just regionen Khuzestan extra hårt, eftersom den är en av landets varmaste.

– Det blir upp till 50 grader sommartid. Det råder även elbrist så folk kan inte använda luftkonditionering, säger Rouzbeh Parsi.

Enligt Amnesty International har åtta demonstranter eller åskådare dödats, enligt officiella iranska källor har minst tre personer, varav en polis dödats i demonstrationerna.

Rouzbeh Parsi säger att det finns risk för att våldsamheterna eskalerar, ju hårdare säkerhetsapparaten svarar på protesterna.

Se Rouzbeh Parsi förklara vattenprotesterna i Iran i videoklippet ovan.

Khuzestan ligger längst in i Persiska viken i sydvästra Iran och gränsar till Irak. I provinsen ligger den största delen av Irans oljefyndigheter och majoriteten av landets naturgasreserver.

Khuzestan ses därmed som landets ekonomiskt viktigaste provins. Huvudort är Ahvaz.

Under kriget mellan Iran och Irak på 1980-talet drabbades provinsen hårt. Tiotusentals människor dödades och många städer i området förstördes. Trots att det gått så många år sedan kriget har provinsen inte återhämtat sig efter kriget.

Khuzestan har en stor arabisk befolkning i det persiskdominerade landet.

Källa: Nationalencyklopedin, UI/Landguiden

(TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer