Restaurangägare Yorai Feinberg uppmärksammades mycket när han filmade en tysk man som skrek ”ni kommer alla att hamna i gaskammaren”. Foto: SVT

Växande antisemitism väcker oro i Tyskland

Uppdaterad
Publicerad

Förra året ökade antalet antisemitiska brott i Tyskland. I början av juni mördades en lokal politiker, av allt att döma på grund av sin positiva inställning till invandring. I Tyskland rasar nu en debatt om en växande högerextremism och antisemitism.

Yorai Feinberg driver restaurang i stadsdelen Schöneberg i centrala Berlin. Han är född i Israel men flyttade för ett par år sedan till Berlin. Han gör ingen hemlighet av sin judiskhet, på väggarna hänger fullt av tavlor med Davidsstjärnor, väl synliga från gatan. Det här har gjort att han fått utså många påhopp.

– Många skriker skymford, förolämpningar eller gör tecken säger han.

Han har dokumenterat många av angreppen och det blev mycket uppmärksamhet när han filmade en tysk man som började skrika utanför restaurangen och slutade med att säga att ”ni kommer alla att hamna i gaskammaren”.

– Kombinationen en extrem stämning och en importerad antisemitism gör det mycket oangenämt, säger han.

”Samhällsdebatten kring antisemitism har förändrats”

I våras sade den tyska regeringens samordnare mot antisemitism Felix Klein att han inte kunde rekommendera judar att bära kippa överallt i Tyskland. Bakgrunden var bland annat siffror från det inrikesministeriet som visade att antalet antisemitiska ökat med brott med 20 procent förra året.

Och med lika mycket steg antalet anmälningar till organisationen Rias, som för statistik över olika typer av antisemitiska påhopp. Förövarna är både högerextremister och islamister.

– Ökningen beror på olika saker. Samhällsdebatten kring antisemitism har förändrats och diskussionen om hur man ska minnas Förintelsen och så debatten om Mellanöstern-frågan, säger Benjamin Steinitz på Rias kontor i Berlin.

Men det är inte bara judar som attackeras. I början av juni mördades den kristdemokratiske lokalpolitikern Walter Lübcke i staden Kassel. Han sköts i huvudet hemma sin trädgård. En högerextremist har gripits och motivet tros vara att Lübcke gjort sig känd för att ha en positiv inställning till invandring.

”En alarmsignal”

Några veckor senare skickades hotmejl till andra politiker med högerextremistiska budskap.

Debatten om vilket hot högerextremismen utgör är nu stor i Tyskland. Ledande politiker har uttalat sin avsky och det har hållits flera minnesceremonier och protestdemonstrationer efter mordet på Lübcke.

– En högerextremistisk attack mot en högt uppsatt företrädare för vårt land är en alarmsignal och riktar sig mot oss alla, sade inrikesminister Horst Seehofer efter mordet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.