Reseindustrin i form av flyg- och hotellbolag gör kraftiga kursfall. Även lyxmärken som Hermes och Gucci, med tydlig exponering mot Asien faller tungt, rapporterar TT. Foto: Koji Sasahara/AP/TT, Stina Stjernkvist/TT

Virusoro har nått Stockholmsbörsen

Uppdaterad
Publicerad

Oron kring det kinesiska coronaviruset har fått världens börser att backa rejält. Nu har det även nått Stockholmsbörsen som föll under måndagen.

– Tyvärr kan det bli lite sträckbänk – många investerare vill gärna se hur Kina öppnar innan de vågar köpa på marknaden, säger sparekonomen hos Nordnet, Frida Bratt.

I takt med oron för virusutvecklingen i Kina faller flera av världens börser. Måndagsmorgonens kursfall i Tokyo spred sig till börserna i Europa – däribland även Stockholm.

– Den nedgången som vi har i Asien och på de börser som är öppna skulle jag säga till 100 procent handlar om oro för coronaviruset och dess effekter, säger Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB, till TT.

Coronapandemin

”Orolig för oron”

Att börsen tenderar att reagera kraftigt vid osäkerhet konstaterar även Frida Bratt, sparekonom vid Nordnet. I ett värsta scenario kan oron leda till produktionsstörningar eller uppskjutna investeringar i Kina, säger hon till SVT Nyheter.

– Det aktiemarknaden är orolig för är vad oron för viruset ska orsaka – inte viruset i sig, utvecklar Frida Bratt.

SEB:s Robert Bergqvist är övertygad om att coronaviruset kommer att leda till en inbromsning i Kinas tillväxt.

– Det jag funderar på är hur mycket den globala tillväxten och Kinas tillväxt ska justeras ned. Kina är en del i globala produktionskedjor och får du problem där riskerar det att få avtryck i den globala ekonomin.

Stockholmsbörsen föll

Stockholmsbörsen öppnade nedåt på måndagen – och föll sedan. OMXS-index backade 2,1 procent under veckans första handelsdag. Nästan hela årets uppgång är därmed raderad.

– Jag förstår att den faller just nu eftersom osäkerheten är så stor. Det här är ett mönster vi har sett tidigare, och många gör kopplingen till sarsepedemin, säger Frida Bratt och utvecklar:

– Men kinesiska myndigheter verkar ha vidtagit kraftiga åtgärder till skillnad från sars, då man ville tysta ner virusspridningen. Förhoppningsvis så är det här en tillfällig oro. I grunden tror jag att låga räntor och ljusglimtar i konjunktionen kommer att överskugga det här.

”Kan bli sträckbänk”

De kinesiska börserna är just nu stängda på grund av det kinesiska nyåret.

– Tyvärr kan det bli lite sträckbänk – många investerare vill gärna se hur Kina öppnar innan de vågar köpa på marknaden, säger Frida Bratt.

Frankfurtbörsens DAX-index föll 2,7 procent på måndagen, liksom CAC40-index i Paris. Londonbörsens FTSE100-index i sin tur backade 2,3 procent.

Även i New York märks virusoron av på börsen. Dow Jones industriindex och S&P 500 gick båda ned 1,6 procent medan Nasdaqs kompositindex tappade 1,9 procent.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet