Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vita huset: Förskräckligt att föreslå dödsstraff Foto: Sarah Silbiger/POOL/TT

Vita huset: Förskräckligt att antyda dödsstraff mot amerikanska soldaterna

Uppdaterad
Publicerad

Vita huset invänder mot Kremls uttalande om att dödsstraff inte kan uteslutas för de två amerikanska soldaterna som tagits till fånga i Ukraina.

– Det är förskräckligt att en rysk myndighetsföreträdare ens antyder dödsstraff för amerikanska medborgare i Ukraina, säger talespersonen John Kirby.

Det var på torsdagen i förra veckan som de första uppgifterna kom om att två amerikanska veteraner tagits till fånga av ryska styrkor under strider utanför staden Charkiv i Ukraina. Männen ska enligt den amerikanska tidningen The Telegraph vara de första amerikanska medborgarna som tillfångatagits under kriget.

Vita huset ville först inte bekräfta uppgifterna, men uppgav senare att de undersöker fallet. Efter att Kremls talesperson Dmitry Peskov på tisdagen bekräftat att amerikanerna tillfångatagits och meddelat att dödsstraff inte kan uteslutas, gjorde Vita huset ett uttalande:

– Det är förskräckligt att en rysk myndighetsföreträdare ens antyder dödsstraff för amerikanska medborgare i Ukraina, säger talespersonen John Kirby, rapporterar Reuters.

Inga detaljer om var de befinner sig

Enligt amerikanska utrikesdepartementets talesperson Ned Price ska ryska myndigheter inte ha försett USA med detaljer om var de två amerikanerna finns någonstans. Han säger också att USA tar varje tillfälle för att få reda på mer samt att stötta de saknade amerikanernas familjer.

Tre soldater dömdes till döden

Nyligen dömdes två brittiska och en marockansk soldat till döden i vad som beskrivits som en ”skenrättegång” i den så kallade Folkrepubliken Donetsk östra Ukraina. Aisling Reidy, senior juridisk rådgivare vid Human rights watch, kommenterade då domen till SVT.

– Baserat på vad som har rapporterats har männen fråntagits rätten till en rättvis rättegång. Det är olaglig enligt internationell humanitär rätt, och ett potentiellt krigsbrott som faller under Tribunalen i Haags rättsskipning. Myndigheter i Storbritannien eller Marocko kan också väcka åtala mot de ansvariga å sina medborgares vägnar, sa hon till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.