Föraren av skåpbilen körde i hög hastighet in i civila som var på väg ut från en moské. Foto: Neil Hall, Reuters/TT

Vittne: Förare skrek att han ville döda muslimer

Uppdaterad
Publicerad

Vittnet Abdulrahamn var en av de som brottade ned och höll kvar den misstänkta gärningsmannen Darren Osborne utanför moskén i London. – Han ville springa därifrån och sa ”Jag vill döda muslimer”, säger Abdulrahman i en intervju.

Abdulrahman var en av de som befann sig på plats när en skåpbil i hög hastighet körde in i civila som var på väg ut från en moské vid Finsbury Park i London. Han berättar att det hela gick på mindre än en minut.

– Det gick bara några sekunder och så hände den här fruktansvärda händelsen, säger Abdulrahman.

Gärningsman försökte fly

Strax innan attacken kollapsade en äldre man utanför moskén. Abdulrahman tillsammans med några andra gav mannen första hjälpen när en skåpbil plötsligt i hög hastighet kom körandes rak emot dem. Den misstänkte gärningsmannen Darren Osborne försökte fly platsen men brottades då ned av civila som höll fast honom tills det att polisen kom till platsen.

LÄS MER: Skåpbil har kört in i människor i London

Vittnet Abdulrahman berättar i en video publicerad på Facebook att han var med och brottade ned gärningsmannen, som misstänks vara den 47-årige Darren Osborne.

– Jag lyckades få tag i föraren när han kom ut ur sin skåpbil. Han ville springa därifrån och sa ”Jag vill döda muslimer”, säger Abdulrahman i videon som både BBC och The Guardian refererar till.

– Vi lyckades få ner honom på marken och jag och några till lyckades hålla i honom tills polisen kom till platsen, i ungefär 20 minuter, fortsätter han.

LÄS MER: Detta har hänt

Polisen ger civila beröm för ingripande

Biträdande polischef vid Metropolitan Police, Neil Basu, sa vid en presskonferens på måndagen att attacken inträffat under en ”utmanande” tid för polisen och räddningspersonalen. Neil Basu tackade och berömde moskéns församling och de personer som valde att gripa in och brotta ned gärningsmannen på plats.

Den man som dödats är samma man som kollapsade bara minuter före attacken. Mannen låg liggandes på marken när lastbilen kom körandes. Polisen har inte kunnat fastställa vad exakt som ligger bakom mannens död. Ett tiotal personer har skadats och förts till sjukhus, varav två skadats allvarligt. Darren Osborne misstänkt för förberedelse och anstiftan till terrorbrott, samt mord och mordförsök.

LÄS MER: ”Skåpbilen hade ingen avsikt att stanna”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attacken vid Finsbury Park moské

Mer i ämnet