Tretusen bostäder brann upp, minst nio människor dog. Oräkneliga vilda djur blev också lågornas offer när skogarna förvandlades till aska. Foto: SVT/Privat

Vittnesmålen från apokalyptiska scenerna i Australien: ”Hur i helvete händer det här”

Uppdaterad
Publicerad

Totalförstörda bostäder, människor som förlorade sina nära och kära och ett oräkneligt antal djur som försvann i lågorna. Det blev resultatet efter den svarta sommaren 2019 då Australien eldhärjades. I en ny dokumentär vittnar de drabbade om de apokalyptiska scenerna i landet down under.

En eldstorm som slukade allt i sin väg. Så beskrivs de skogsbränder som för ett år sedan härjade i Australien och som tillintetgjorde allt i sin väg. I den australiska dokumentären ”Australien i lågor”, som just nu går att se på SVT Play, vittnar både privatpersoner och brandmän om en eldstorm som saknar motstycke – och som förvandlade allt till aska.

Den 8 november pågår ett flertal okontrollerade skogsbränder i stora delar av New South Wales.

– Elden blev så stor att den gav upphov till sitt eget väder med vindar på 22 m/s. Den gick inte att hejda, säger Toni Kearny, en av de drabbade.

”Hur i helvete kunde det hända”

Hon och maken ändrade sin plan – i stället för att stanna och skydda sitt hem valde de att ta bilen och fly. I bilen genom infernot hör man paniken i Toni Kearnys röst.

– Jag kan inte tro det, hur i helvete kunde det här hända? säger hon i ett videoklipp som filmats med mobiltelefonen.

Jochen Spencer blev också vittne till lågorna och lyckades filma en eldtornado.

– Helvete, den är jävligt stor. Jag har aldrig sett på maken, säger han i klippet.

– Branden var omöjligt att stoppa. Den var så stor och det var lågor överallt. En lång stund trodde jag att jag skulle bli svårt brännskadad eller dö, fortsätter han i ”Australien brinner”.

Förlorade både far och bror i lågorna

Den 30 december brann det i trakten kring Cobargo vid New South Wales sydkust. Aaron Salway förlorade både sin bror och sin far i lågorna och i dokumentären berättar han om sorgen.

– Jag glömmer aldrig den branden och det gör nog inte mina barn heller. Det har etsat sig fast i hjärnan. Jag vill aldrig se något liknande igen, säger han.

En dag senare var det badorten Mallacoota i Victoria som stod på tur. Först var det rött, sedan blev det svart – trots att det var morgon.

– Man har hört berättelser om att det blir mörkt före branden men inget kan förbereda en på vilken märklig upplevelse det är. Det blir totalt mörkt som på natten och man får aska och rök i halsen och ögonen, berättar Nick Ritar.

Hela ”Australien i lågor” kan du se här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.