Här skakar Rysslands president Vladimir Putin och Michael Flynn hand vid en middag i december 2015. Foto: TT

Vladimir Putin berättar om middagen med Michael Flynn

Uppdaterad
Publicerad

Turerna kring Trumplägrets eventuella ryska kontakter fortsätter.

Nu talar Rysslands president Putin ut om middagen med den förre amerikanska säkerhetsrådgivaren Michael Flynn.

– Jag pratade inte ens med honom, säger han.

I februari avgick USA:s nationella säkerhetsrådgivare Michael Flynn, sedan det framkommit att han ska ha ljugit om sina kontakter med den ryske USA-ambassadören Sergej Kisljak för vicepresident Mike Pence.

Lite senare sjösatte senatens underrättelseutskott en utredning för att granska vilken roll Ryssland, och president Vladimir Putin, hade i samband med Donald Trumps presidentvalskampanj i USA. Även FBI granskar Rysslands eventuella inblandning i valet.

Trump och Ryssland

LÄS MER: USA:s nationella säkerhetsrådgivare Michael Flynn avgår

Trump har upprepade gånger avfärdat att han eller någon i hans läger ska ha haft några olämpliga kontakter med Ryssland innan valet.

Nu berättar Rysslands president Putin om middagen med Michael Flynn i december 2015, då de fångades på bild när de hälsade på varandra.

Pratade inte ens med varandra

Den ryske ledaren hävdar att hans kontakter med Flynn var begränsade på middagen, som var till för att fira den ryska tv-kanalen RT. Putin säger att han inte ens pratade med Flynn.

– När jag kom till evenemanget för vårt bolag, Russia Today, och satt ned vid bordet, satt det en herre bredvid mig på en sida. Jag genomförde mitt tal. Sedan talade vi om lite andra saker. Och jag stod upp och gick iväg. Och i efterhand berättade man för mig ”Du förstår det var en amerikansk herre. Han var inblandade i en del saker. Han brukade vara en del av säkerhetstjänsten”... det är allt. Jag pratade inte ens med honom... Det är så långt min bekantskap med herr Flynn sträcker sig, säger han till NBC News.

LÄS MER: Flynn varnades för ryska kontakter redan i höstas

”Ingen respekt för USA:s ledarskap”

Flynn fick betalt 45.000 dollar (cirka 391.000 kronor) för att tala vid galan. Han menar själv att han inte bett om att få bli placerad bredvid presidenten.

– Jag var en av gästerna där. En del intressanta personligheter. Det var en stor chans att lära sig saker. En av sakerna jag lärde mig var att Putin inte har någon respekt för USA:s ledarskap. Inte för USA, men för ledarskapet, sade han till Washington Post i augusti förra året.

Men USA:s förre ambassadör i Moskva, Michael McFaul, hävdar att det inte var någon tillfällighet att Flynn fick sitta bredvid Putin.

– Flynn ansågs vara en nära rådgivare till Trump. Varför skulle de annars vilja ha honom där? säger han till NBC News.

LÄS MER: Utredning startas om rysk inblandning i Trump-kampanjen

”Struntprat”

Putin nekade samtidigt till att ha känslig information om Donald Trump.

– Det är bara struntprat, säger han efter att ha fått frågan i en intervju i tv-kanalen NBC.

Tillbakavisandet är ett i raden av förnekanden på senare tid kring påståenden om Rysslands kopplingar till Trumps innersta krets.

Putin säger också att han inte haft något att göra med Trump tidigare, trots dennes resor till Ryssland som affärsman.

Amerikansk underrättelsetjänst har slagit fast att Ryssland försökte påverka presidentvalet i USA i höstas. Men det stämmer inte, enligt Putin.

– Jag har inte sett ett enda bevis på att Ryssland skulle ha blandat sig i den amerikanska presidentvalet, säger han till NBC.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trump och Ryssland

Mer i ämnet