Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och Sveriges statsminister Ulf Kristersson hade ett onlinemöte under fredagen. Foto: UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE HANDOUT HANDOUT/Fredrik Sandberg/TT

Volodymyr Zelenskyjs EU-press på Sverige – kräver förhandling

Publicerad

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj förväntar sig att förhandlingar om Ukrainas anslutning till EU inleds under Sveriges ordförandeskap. Det skriver presidenten på Telegram efter ett online-möte med Sveriges statsminister Ulf Kristersson.

”Jag berättade i detalj om situationen vid fronten och om risken att det kommer att eskalera, så väl som grundbehoven för att stärka Ukrainas försvar. Vi förväntar oss att vi under Sveriges EU-ordförandeskap kommer att kunna inleda förhandlingar om Ukrainas anslutning”, skriver Zelenskyj på Telegram.

I inlägget skriver presidenten att han även bjudit in Sveriges statsminister till ett personligt möte i Kiev.

Högsta prioritet

Ulf Kristersson har kommenterat mötet i sina sociala kanaler.

”Ukraina är högsta prioritet när Sverige är EU-ordförande”, skriver statsministern på Twitter.

Facebook utvecklar han sitt resonemang och skriver att de två ledarna diskuterade hur Sverige och EU bäst ska kunna stötta Ukriana.

”EU kommer också spela en väsentlig roll i Ukrainas återuppbyggnad.”

Ukraina har kandidatstatus

I februari 2022 ansökte Ukraina om medlemskap i EU och under sommaren fick landet kandidatstatus. Nästa steg i processen är att inleda medlemskapsförhandlingar.

Sverige innehar ordförandeskapet i EU:s ministerråd under första halvåret av 2023. Under ordförandeskapet kommer Sverige att prioritera fortsatt ekonomiskt och militärt stöd till Ukraina samt stöd för Ukrainas väg mot EU, sa Ulf Kristersson i december i samband med att det svenska ordförandeskapets politiska prioriteringar presenterades.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.