Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kustbevakningens helikopter flyger över vulkanutbrottet. Foto: ZZESN

Stort vulkanutbrott på Island – lavan sprutar ur spricka i marken

Uppdaterad
Publicerad

Ett stort vulkanutbrott har skett på Reykjaneshalvön på Island – lava syns spruta ut ur sprickor i marken. Enligt experter är lavan dock inte på väg mot staden Grindavik, som man tidigare befarat.

En jordbävning har under måndagskvällen orsakat ett vulkanutbrott vid den magmakorridor som upptäckts norr om orten Grindavik på Island.

De isländska myndigheterna har länge varnat för att ett utbrott kan komma att ske i området och har sedan flera veckor tillbaka evakuerat invånarna i området.

Vulkanutbrott på Island

– Det verkar vara ett stort utbrott i ett tidigt stadie, säger Grindaviks borgmästare Fannar Jónasson till isländska Visir.

Lavaflödet ur den fyra kilometer långa sprickan uppskattades till en början till runt 100 till 200 kubikmeter per sekund. Det innebär att utbrottet är många gånger kraftigare än tidigare vulkanutbrott på Reykjaneshalvön de senaste åren, uppgav den isländska vädermyndigheten under natten.

Grindavik inte hotad i dagsläget

Enligt geofysikern Björn Oddson är lava inte på väg mot staden Grindavik, det uppgav han efter ett möte med civilförsvaret i Skógarhlíð, enligt isländska RUV.

Bedömningen kommer efter att forskare tillsammans med kustbevakningen flugit med helikopter över utbrottet. Lavaflödet från utbrottet hotar inte heller kraftverket Svartsengi som läget är just nu.

Enligt Björn Lund, univseritetslektor i Seismologi vid Uppsala universitet, var utbrottet väntat. Hur länge det beräknas pågå är ännu oklart.

– Man har varit väldigt förberedd på Island för det som sker nu. Men vi får se hur det här utvecklar sig under den närmaste tiden, säger han i SVT:s Morgonstudion.

Statsministern: Hoppas på det bästa

Islands statsminister Katrín Jakobsdóttir konstaterar att det verkar röra sig om ett rejält utbrott, rapporterar TT.

”Våra tankar går som tidigare till lokalbefolkningen, vi hoppas på det bästa”, skriver hon i ett uttalande på sociala medier.

Alla flygningar från flygbolaget Icelandair kommer att gå som planerat.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilderna från ögonblicket då lavan bryter ut. Foto: KRISTIN ELISABET GUNNARSDOTTIR

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vulkanutbrott på Island

Mer i ämnet